Римски легионери и весталки оживяха в Свищов


Римски легионери и весталки оживяха в Свищов
За дванадесета година римските легионери се събраха в Нове край Свищов
21 Юни 2016, Вторник


Над 200 възстановчици от четири държави върнаха времето назад, в епохата на Античността

Автор: Здравка Христова

Римски легионери и весталки оживяха в Свищов. Император Нерон отново се завърна в античното селище Нове край града, а останките на най-големия запазен римски легионерски лагер на Балканите станаха арена на битки отпреди две хилядолетия. 
Над 200 реенактори (възстановчици) от България, Италия, Франция и Румъния изградиха свои походни лагери на територията на Нове и в продължение на три дни върнаха времето назад - в епохата на забравени обичаи, свирепи битки и екзотични танци. Това се случи по време на фестивала "Орел на Дунава". 
Нове (на латински Novae) е основан на брега на реката като лагер на VІІІ Августовски легион, създаден по заповед на Нерон и дислоциран в днешните български земи около 45 г. от н.е. След археологически разкопки в момента той е една от уникалните туристически атракции на Свищов.

Сред участниците във фестивала отново бяха италианците от най-влиятелната група за антични исторически възстановки в Европа - "Групо Сторико Романо" в Рим, които не са пропускали нито едно издание на "Орел на Дунава" в неговата вече 12-годишна история.
Със специална програма се представи и най-голямата румънска група за възстановки- "Тера Дачика Етерна", както и танцьорките от "Нимфе Дачии". Изкусните ездачи от "Багатур" пък застанаха редом до свищовските реенактори от Първи Италийски легион. Седем отбора и повече от 120 ученици участваха в състезанията, проведени по правилата на олимпийските игри в Древна Гърция. 

Предложение за брак и рецепта на древен чревоугодник

Предложение за брак стана атракцията на първия ден на „Орел на Дунава”. Венцислав Крумов поиска ръката на любимата си на античната сцена и коленичил с изящен пръстен пред изгората си, получи дългоочаквания й отговор "да". 
Освен романтичните преживявания, и кулинарните изкушения провокираха зрителите на фестивала.  
Около 1000 души опитаха винения кебап по легионерски, който приготви Ути Бъчваров. По думите му, това е оригинална рецепта на Марк Гавий Апиций, познат като страстен гастроном чревоугодник и автор на готварски книги в древността.  

Като всеки гастроном, Апиций се е славел и като неповторим прахосник. 
"Сред екстравагантните му гастрономически експерименти в историята са останали рецептите му за приготвяне на език от славей или фламинго, свински вимета и срамни устни, както и това, че хранел със сушени смокини пъстърви за увеличаване на черния им дроб.
За да провери лично дали либийските скариди са толкова големи, колкото мълвата твърдяла, Апиций отишъл до там, но останал разочарован. В крайна сметка, когато разбрал, че е разорен от прахосничеството си, предпочел да се отрови пред това да се откаже от начина си на живот", разказва шоуменът, позовавайки се на историческите хроники.

Римляни срещу даки – началото на епична трилогия

Фестивалът "Орел на Дунава" тази година постави началото на епична трилогия, която ще разкаже за сблъсъците на даките и римляните. 
Първата битка се е състояла по поречието на Дунав в началото на първи век след Христа. Тя описва конфликта на Домициан с даките. Императорът прави триумф в Рим, хвалейки се, че е спечелил войната с тях.
Всъщност истината е, че той е платил 8 милиона сестерции, принуден е да сключи договор с даките и ги превръща в свои дългогодишни врагове. 
Догодина ще покажем войните на Траян срещу даките, които вече са победоносни, обяснява доц. Стоян Проданов от Съвета по туризъм в Свищов и член на Първи Италийски легион.


В огромен сач Ути Бъчваров сготви винен кебап по легионерски, по рецепта на Марк Гавий Апиций Реенактори (възстановчици) от България, Италия, Франция и Румъния пресъздадоха епични битки отпреди две хилядолетия

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки