Аргументите „за“ и „против“ брексита на британците


17 Юни 2016, Петък


Все повече жители на мъгливото Обединено кралство подкрепят излизането от ЕС


Остава една седмица до провеждането на референдума във Великобритания, който ще определи бъдещето на страната. На 23 юни поданиците на Нейно Величество Елизабет ІІ ще отговорят на въпроса дали Обединеното кралство трябва да остане член на Европейския съюз или да излезе от него.
Според последните социологически проучвания на общественото мнение, проведени за британския вестник „Гардиън“, привържениците на излизането на страната от ЕС съставляват 53%, което е с 6 на сто повече от тези, които са „за“ запазване на статуквото.

Подобни са резултатите и от допитване, направено от друга агенция – TNS, които показват, че 47% от британците ще гласуват за напускането на Евросъюза срещу 40%, които са против тази идея.
Причината все повече жители на мъгливия Албион да подкрепят брексита е нестабилната икономика и миграционната криза.
Междувременно, непрекъснато се правят сметки какви ще са печалбите и какви – загубите, следствие на едното или другото решение. Тези дни „Гардиън“ цитира тезата на финансовия министър Джордж Осбърн, че икономическите последствия от излизането от ЕС ще са съществени.

Той например визира очакваните загуби в бюджета в близките четири години, които се изчисляват на 30 милиарда фунта стерлинги. Като резултат от това правителството ще бъде принудено да повиши подоходното облагане, да вдигне акцизите на бензина и алкохола и да намали финансирането на социалните програми в сферата на здравеопазването и образованието. Ще бъдат орязани и разходите за отбрана.
Осбърн предупреждава, че базовата данъчна ставка ще бъде вдигната с 2% – до 22%, а с 5% ще нарасне и налогът върху наследството, който ще достигне до 45 на сто.

С 5 процента ще се повишат и акцизите върху горивата и спиртните напитки. С 2% ще бъдат съкратени загубите на полицията, транспорта и местните бюджети. Като цяло на правителството ще се наложи да направи икономии в държавния сектор в размер на 15 милиарда лири.
В същото време „Уол стрийт джърнъл“ привежда доводите на привържениците на излизането на Великобритания от ЕС. Авторитетното издание отбелязва, че значителните финансови загуби ще бъдат избегнати, тъй като страната ще спре да внася по 8 милиарда лири стерлинги годишно в бюджета на ЕС.

По-рано бе съобщено, че английската централна банка вече разработва резервен план в случай на излизане на Обединеното кралство от Евросъюза. По данни на „Файненшъл таймс“, институцията планира преди референдума да проведе три допълнителни валутни аукциона, за да подсигури банковата система с достатъчно средства за функционирането й, в случай че възникне хаос. Членът на комитета по монетарна политика към банката Майкъл Сандерс заявява, че на Острова може да се очаква девалвация на британската лира спрямо валутите на основните търговски партньори на страната, чието ниво ще се движи между 15 и 20%.

Някои политици смятат, че излизането на британците от Евросъюза може да се окаже катастрофално не само за Лондон, но и за цялата обединена Европа. Неотдавна външният министър на Швеция Маргот Уолстрьом заяви, че брекситът може да доведе до разпадането на ЕС.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки