Дежурство на повикване


16 Юни 2016, Четвъртък


На 3 септември 2014 г. ми бе направена операция на простатата, която бе премахната след констатиран аденокарцином.


Автор: доц. д-р Гео Нешев, дн

Следствие на тази интервенция установих, че съм изгубил трайно способността си за ерекция. Може ли в този случай тя да се предизвика с прием на медикаменти? Спрял съм се на лидерин. Това ли е най-подходящият избор?
П. Г.,
Сливен

За да постигне любовта своята висша цел, е необходима нормална еректилна функция на половия член. Тя се осъществява при участието на тазовите нерви, които използват азотния окис като посредник.
Известно е обаче, че в определени моменти – било поради заболявания, било поради възрастови аномалии, настъпва т. нар. еректилна дисфункция, която е главната причина за мъжката импотентност. Нейният произход може да бъде съдов (кръвоносните съдове), ендокринен, неврогенен и други.

При пациенти с артериосклероза, неконтролирани високо кръвно налягане и диабет проблемът се наблюдава от 1,5 до 4 пъти по-често. Той е по-чест с 15-20% и при дългогодишни пушачи, и при мъже с наднормено телесно тегло. Злоупотребата с алкохол също води до еректилни проблеми. Алкохолът, както пише Шекспир, „увеличава желанието, но затруднява изпълнението“.

Според проучвания в САЩ, всеки втори мъж (52%) на възраст от 40 до 70 години има сериозни проблеми с еректилната функция. Проучвания на „Галъп интернешънъл“ у нас показват, че страдащите от еректилна дисфункция мъже на възраст от 25 до 50 години са точно толкова, колкото и в другите европейски държави – 38 на сто.
Еректилната дисфункция може да бъде повлияна ефективно чрез редица съвременни медикаменти. Внимание! Поради техните значителни нежелани лекарствени реакции обаче предписването им трябва да се извършва само от специалисти – сексолози и андролози. Изключително важно е състоянието на сърдечносъдовата система на пациентите!

Що се отнася до конкретния въпрос на нашия читател за употребата на т. нар. лидерин, обръщаме внимание, че става дума не за лекарство, а за хранителна добавка. Тя съдържа жен-шен, аминокиселината L – аргинин и билковия екстракт пикногенол. Според публикуваните реклами на фирмата производител „Валмарк“, тези съставки би трябвало да оказват тонизиращо действие на организма, да засилват ефекта на азотния окис върху кръвоносните съдове и да подобряват кръвоснабдяването в областта на половите органи.

Но тъй като у нас хранителните добавки са подчинени на т. нар. „Разрешителен режим“, а не преминават през процедурите за изпитване и проверка на съвременно ниво на лекарствата, аз като клиничен фармаколог се отнасям скептично към рекламираните им качества.
Все пак препоръчвам на читателя да се консултира задължително както с лекуващите го онколози, така и със сексолози и андролози.


В категории: Горещи новини , Алтернативно лечение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки