Архитекти се надигнаха в защита на Японския хотел


Архитекти се надигнаха в защита на Японския хотел
10 Юни 2016, Петък


В сряда българските архитекти не изтраяха и на пресконференция в БТА призоваха да се спре безумното преустройство на хотел „Маринела“ в София,

Автор: Яна Славянска

известен в миналото като „Витоша Ню Отани” или Японския хотел, а по-късно като „Кемпински-Зографски“. Откакто той стана собственост на пловдивския бизнесмен Ветко Арабаджиев, който го прекръсти на съпругата си, скандалите около емблематичната за столицата ни сграда не стихват.
Най-напред миналата година легендарните японски вишни пред входа й бяха брутално изкоренени, а на тяхно място бяха посадени палми, заменени тази зима с изкуствени пластмасови вишни. Олигархът отнесе глоба за своеволието си, но не си извади поука.

Арабаджиеви запретнаха ръкави и се заеха с нови идеи по промяната на култовата сграда, обявена за един от шедьоврите на световноизвестния японски архитект Кишо Курокава, в който той е съчетал изяществото на изчистена по азиатски маниер линия с елементи от възрожденската ни архитектура.
Миналия месец Регионалното министерство спря надстрояването на едноетажното тяло на хотела заради неизрядна документация. Проверка на ДНСК в края на април е установила множество нарушения по проекта, изготвен от главния архитект на столичния район „Лозенец“.

Арабаджиеви контрираха, че всичко е законно. Но специалистите от Съюза на архитектите в България са категорични, че преустройствата са в нарушение на Закона за устройство на територията и на Закона за авторското право. Те се заканиха да задвижат процедура по отнемане на правата за практикуване на архитектите, които участват в унищожаването на сградата, изразяващо се в променяне на цялостния й вид, фасада и интериор, което се разминава със замисъла на нейния проектант.

Следствие на невежата намеса, се нарушават функционалните и пространствени връзки и се променя обликът на хотела, алармират още от Съюза на архитектите. Така някогашният безспорен символ на българо-японската дружба все повече започва да олицетворява мутризацията и опростачването на родния пейзаж.
Пловдивчани под сурдинка мълвят, че и хотел „Марица“ под тепетата, след като станал собственост на Ветко Арабаджиев, също е окепазен порядъчно.


Градските легенди разказват, уж по спомени на очевидци, че по време на проектирането българските колеги на Курокава забелязали, че в сградата не е предвидено вътрешно стълбище. Те повдигнали въпроса пред видния японски архитект, а той спокойно им посочил, че градата си има достатъчно асансьори и не са нужни стълби. Притеснени, нашенци го попитали какво ще стане, ако спре токът, на което маестрото стъписано отвърнал: „Как така ще спре токът?”. За Япония това може да е чудо невиждано, но все пак българите убедили Курокава, че у нас това си е в реда на нещата и той се принудил да промени плановете.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки