В отговор на вашите въпроси


09 Юни 2016, Четвъртък


При едно скорошно посещение при личния ми лекар той ме посъветва да пия допълнително хром под формата на хранителна добавка.



Интересувам се каква е ролята на този химичен елемент за човешкото здраве?
Гавраил Емануилов,
Асеновград

Ако тестените и сладкарските изделия са основата на вашето меню, то със сигурност на 100 процента хромът няма да ви достига. Именно при неговия дефицит се развива непреодолимо лечение към сладкото.
Хромът влиза в състава на всички клетки на нашето тяло, без изключение. Нормата за неговото количество в организма е 6-12 мг. Изследванията показват, че с храната жените средно усвояват на ден по-малко от 40% от дневната норма, а мъжете – по-малко от 60 процента.

Хромът е необходим на всеки, който иска да отслабне, тъй като химичният елемент не само намалява влечението към сладките изкушения, но и възпрепятства натрупването на излишно тегло като регулира обмяната на въглехидратите и мазнините.
Когато обаче неговото количество е недостатъчно, неизразходваната глюкоза се превръща в мазнини. И обратното – когато той е в нужните норми, помага за преработването на мазнините в мускулна тъкан. Стига, разбира се, при това човек да се занимава със спорт, а не да се излежава на дивана.

Не по-малко хромът е нужен и на хората със захарен диабет, особено от втори тип, а също и на тези, които са предразположени към това заболяване. Недостигът на микроелемента е една от причините за влошаване на толерантността към глюкозата при  над четиридесетгодишните. Ако той е в достатъчно количество в организма, шансът да се развие диабет е нищожен.

Хромът ни защитава и от атеросклерозата и заболяванията на сърцето и ставите. Той нормализира кръвното налягане, извежда от организма „лошия“ холестерол (както и тежките метали и вредните соли) и помага да се натрупа повече от „добрия“.
При мъжете недостигът му може да наруши репродуктивната функция, затова и потенциалните бъдещи бащи трябва да се погрижат да си го набавят в нормата.
А що се отнася до функционирането на щитовидната жлеза, то ролята на този химичен елемент е неоценима, защото тъкмо той може да замени йода, когато не достига в организма. Хромът е незаменим и при профилактиката на глаукомата. Рискът от развитието й нараства след навършването на 40 години.

Не на последно място той укрепва костната тъкан и предотвратява развитието на още едно заболяване на средната възраст – остеопорозата.
Ежедневно от него в организма ни трябва да постъпват от 50 до 300 микрограма. Най-добре хромът се усвоява, когато влиза в състава на органични съединения. Затова за предпочитане е да се получава от храната.
Най-много той се съдържа в млякото, яйцата, бобовите растения, пълнозърнестия хляб, морските дарове, броколите и ябълките. Но термичната обработка намалява съдържанието му и затова е добре плодовете и зеленчуците да се консумират пресни. Много хром има в черния чай и натуралното какао.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки