Деветдесет години „Варненско лято“


Деветдесет години „Варненско лято“
„Варненско лято“ започва на 18 юни
06 Юни 2016, Понеделник


Фестивалът спира дъха с юбилейната си програма

Автор: Веселин Максимов

Достойнство. Това е думата, която веднага идва на ум, чуете ли за музикалния фестивал „Варненско лято“. Деветдесет. Цели 90 години. Непреходен, през комунизъм, социализъм, преход, капитализъм и каквото още се сетите.
Началото е на 18 юни, а краят чак на... 24 септември. Впечатляваща и достойна за световен музикален форум е програмата за тазгодишното честване. Основните събития относно симфонична и камерна музика са от откриването до 17 юли, Международната академия от 8 до 16 юли, лабораторията „Варненско лято“ от 18 до 24 юли, а останалите акценти са не един и два.

Тази година на фестивалните сцени ще гостуват музиканти от България, Германия, Холандия, Австрия, Хърватия, Словения, Испания, Италия, Румъния, Русия, Турция, Унгария, Франция, Финландия, САЩ и др. В програмите е представена музика от XV до XXI век. 
Традиционно фестивалът отделя специално внимание на българската музика. Това ще стане с авторски концерт на композитора Милко Коларов за неговата 70-годишнина, с творби от Панчо Владигеров, Васил Казанджиев, Михаил Пеков и Петко Стайнов.

В останалата програма са включени няколко първи за България изпълнения на произведения от забележителни съвременни композитори: „Концерт за виола и струнни“ от Кийт Джарет, вокален цикъл „Песни по поеми на Шуон” от Джон Тавънър, „Концерт за цигулка и оркестър“ от Филип Глас и световната премиера на „Парафраза-концертанте за пиано и оркестър“ от Милко Коларов.
Подробна програма на абсолютно всички модули по дати и събития можете да намерите на интернет страницата на „Варненско лято“. Подобаващо за честване на деветдесета годишнина, е подготвен специален и разширен график на културни събития, свързани с фестивала, които ще бъдат стриктно спазени през целия четиримесечен период.

Малко преди горещия летен сезон гражданите и гостите на града ще могат да видят и фотоизложбата „Варненско лято през погледа на Росен Донев“ в Морската градина.
Съвместната програма с Международния театрален фестивал „Варненско лято” включва прожекции на два спектакъла от Метрополитен опера и музикално-театрален спектакъл.
Най-малките зрители също ще бъдат приобщени към ценностите на музикалното изкуство в станалия вече любим формат „Варненско лято за деца“, който ги включва в музикални приказки, разказвани от г-жа Виола – Руми Петрова.

„Варненско лято“ подготвя съвместни проекти с фестивала в Любляна, „Софийски музикални седмици“, фестивала в Аспендос, Турция, както и с Гьоте Институт, Унгарския културен институт и Италианския културен институт. 
На откриването на юбилейното издание ще присъства президентът на Европейската асоциация на фестивалите Дарко Брлек, който на 19 юни ще си партнира с варненските музиканти от квартет „Добри Христов” в Моцартова програма.

Организаторите обещават напълно адекватни за нормалния българин цени на билетите, а някои от събитията (особено тези, насочени към младежката публика) ще бъдат със свободен вход.
Най-старият български музикален фестивал започва през 1926 г. с идеята да постави на ново ниво културния живот в града и да рекламира туризма, който през същата година започва да се развива активно с появата на морските бани.


Най-старият музикален фестивал у нас отдавна има статут на международен форум

В категории: Културен Десант , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки