В Ловеч лишиха децата от топла и вкусна храна


В Ловеч лишиха децата от топла и вкусна храна
Родители от Ловеч събират подписи в подкрепа на кухнята
03 Юни 2016, Петък


Забавачки и ясли минават на кетъринг

Автор: Христо Иванов

Община Ловеч намери как да забогатее – кухните в детските градини и ясли се ликвидират, малчуганите минават на кетъринг. Звучи като виц, но не е. Решението е отпреди месец, а през настоящата седмица местният парламент го потвърди и ще влезе в сила от 2017 г.
Още старият кмет Минчо Казанджиев (БСП) се опита да стори това с мотив, че общината нямала пари да издържа готварници, лелки,  доставки на продукти и въобще целия процес, касаещ приготвянето на ястията. Това се случи през 2014 г, но родителски протести го спряха.

Казанджиевата наследница на градоначалническия пост Корнелия Маринова (ГЕРБ) започна миналата есен тихомълком кметуването, но през април тази година се оказа, че общината е обявила поръчка за външно осигуряване на храна в готов вид. Мотивът отново е същият – пари за кухни няма, има за кетъринг. Плюс изсмукан от пръстите и неясен довод, че за децата трябвало да се приготвят различни ястия.
Родителите отново се разбунтуваха – над 900 души организираха подписка, която внесох я в местния парламент. Общинската управа пък нагло контрира, че нямало как да пита всеки родител отделно, а предложението за кетъринга било на директорите на забавачниците (естествено, нали общината им е работодател).

На 1 юни се състоя извънредна сесия на общинския съвет, на която се разиграха грозни сцени – БСП изведнъж се оказа защитник на топлата храна (напук на старите идеи на кмета си Казанджиев), а старейшините от ГЕРБ и Реформаторския блок тръгнаха да разправят, че местният парламент не можел да спира вече обявена поръчка.
Това юридически е вярно, но не и практически. Цяла България преди 3 месеца видя как лично премиерът прекрати доста започнали вече търгове, без да има грам законово право на това. Най-малкото, което можеше да направи ловешкият общински съвет, е да излезе с декларация в подкрепа на родителите.

В крайна сметка нито присъстващите майки и бащи, нито представителите на Районната здравна инспекция и Българската асоциация по безопасност на храните бяха чути. Така, точно в Деня на детето, ловешките малчугани получиха студена, нездравословна и по-малко вкусна храна. Решението засяга 1130 деца и 170 други потребители на социални услуги.
„Вие сте позор за България!”, провикнаха се майки към кметската управа. След което се изнесоха на протест пред общината, а политиците останаха в залата да ликуват, че са спестили някой лев за общинската хазна.

Някои съветници заговориха за нова сесия. Появиха се мнения, че с решението всъщност нищо не се пести, а напротив – бюджетът за храненето в забавачките се увеличава с 600 000 лв.
Подписката на родителите е депозирана по реда на гражданската инициатива, затова следва да се разгледа отделно. Кметът Корнелия Маринова има законово право, стига да иска, да спре поръчката.
Излишно е да изтъкваме предимствата на топлата, на място приготвена храна. Както и да обясняваме защо не бива да се икономисва на гърба на най-малките българчета. Затова и случващото се в Ловеч остава непонятно за нормалния човешки ум.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки