Вместо да гонят пеперуди по поляните, деца ще броят птички на... таблети


03 Юни 2016, Петък


След като миналата година малчуганите в бургаските детски градини бяха задължени под строй да учат английски език (нищо, че още българския не знаят както трябва),

Автор: Дойчин Славов

от тази есен те ще бъдат сюрпризирани и с компютърно обучение. Задължително. Всички до един – общо 2030 бургазлийчета от 33 детски градини.
А покрай това в часовете по чужд език ще бъде въведен и таблет, съобщиха от пресцентъра на общината. За електронните уроци по английски е разработен специален софтуер. „Чрез използването на таблет децата ще могат сами да намират решения на поставените задачи“ – уточняват мотивите си управляващите морския град (че как ги намираха досега?).

Идеята за това образователно облъчване на подрастващите от Бургас широко е рекламирана от общинските пиари като рожба лично на кмета Димитър Николов. Изненадващо как обаче тя вече е реализирана преди три години в две столични забавачки, където хлапетата още от 2013 г. се обучават с таблети и интерактивни дъски. Там дори си имат и специален кабинет с мултимедийно оборудване, наречен „Занималня на бъдещето”.
Но да речем, случва се двама души на двата края на България да мислят еднакво. Едните вадят пари от общинската хазна, за да напазаруват таблетите, другите ги финансира някакво НПО, дето работи по европейски проект. Все тая – резултатът е един и същ. Български деца от малки биват подлагани на уж модерно образование още преди да са прекрачили училищния праг.

А покрай тях и учителите, които им преподават английски език, преминават специално обучение, с което повишават професионалната си квалификация – хвалят се пак от пресцентъра на Община Бургас. В какво точно се квалифицират даскалките – да си играят на таблетите ли? Нейсе. Парите за обучението им ще се потрошат така или иначе, независимо дали има смисъл.
По-тъжното е, че още не станали първолаци, ще си отгледаме малки зомбита – втренчени в шарените дисплеи, мажещи с ръчички по сензорните екрани на електронните устройства (тъй де – тъчскрийните) и фъфлещи нещо си на инглиш (тъй де – на английски).

Никой не отрича, че новият век изисква и ново, по-модерно образование. Както мастилото и перодръжката са изместили восъчната дъска и калема, а после на свой ред са изтикани в ъгъла на историята от писалките, после от химикалките, та да стигнем днес до таблетите... Но за всичко си има ред, време и възраст!
Някога детските градини биваха наричани забавачници. Защото това е времето в човешкия живот, когато можеш истински да се забавляваш и чрез игра да опознаваш света. Но игра не пред компютърния монитор, а на гоненица, на криеница и т.н. И чрез разходки и бесуване сред природата – с катерене по дърветата, с бране на цветя и гонене на пеперуди, а не съзерцавайки анимирани птички на екрана на таблета, които другарката ти заръчва да преброиш колко са, ама на английски език!


В категории: Образование , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки