Новият башбакан щял да увеличи приятелите на Турция


27 Май 2016, Петък


В същото време Брюксел обвини Анкара, че си подбира кои от мигрантите да остави на своя територия


Два дни след получаването на мандат за съставяне на нов кабинет бъдещият премиер на Турция Бинали Йълдъръм представи екипа на 65-о правителство, който бе утвърден от президента Реджеп Тайип Ердоган.
Прави впечатление, че повечето ключови министри запазват постовете си, като сред тях са външният министър Мевлут Чавушоглу, правосъдният министър Бекир Боздаг, вътрешният министър Ефкан Ала, както и вицепремиерът, отговарящ за икономическите въпроси, Мехмед Шимшек.

Най-значима промяна в състава на правителството е това, че говорителят на управляващата партия Омер Челик ще е новият министър по европейските въпроси. Той заменя на този пост досегашния Волкан Бозкир.
Междувременно във вторник бъдещият башбакан на турската република заяви, че ще работи за увеличаването на приятелите и намаляването на враговете на Турция. Преди това той изрази намеренията си да нормализира отношенията на югоизточната ни съседка с Русия, които се намират в криза след унищожаването от турски изтребител на бомбардировач на РФ над Сирия през ноември 2015 г.

Тюрколозите обаче са на мнение, че той няма да следва собствена политика, а ще изпълнява единствено това, което ще му заповядва президентът Ердоган.
В същото време, шефът на Европарламента Мартин Шулц коментира, че при Ердоган Турция се превръща в авторитарна държава. „Няма да гледаме безучастно как в тази страна цялата власт се съсредоточава в ръцете на един човек“ - заяви той, цитиран от „Политико“.
Шулц потвърди позицията на Брюксел за това, че безвизовият режим между Турция и Евросъюза е възможен, само при условие че Анкара изпълни всички изисквания на ЕС.
Припомняме, че в началото на май ЕК предложи отмяна на визите за турските граждани, ако до края на юни бъдат реализирани всички условия на ЕС.

Но след отказа на турския лидер да промени законодателството за борба с тероризма, на 11 май стана ясно, че Европарламентът преустановява работата си по отмяната на визовите ограничения.
Петте условия, които е нужно Анкара да изпълни, за да пътуват турците без виза, са взимането на мерки срещу корупцията, провеждане на преговори за оперативно споразумение с Европол, сътрудничество с всички страни членки на ЕС в областта на съдебното законодателство, привеждане на правилата по защита на данните в съответствие със стандартите на Евросъюза и преразглеждане на законите по борба с тероризма.

През март Турция и ЕС съгласуваха основните принципи за решаването на миграционните проблеми. Според договореностите, Турция ще приема обратно на своя територия бежанците от европейските страни, срещу което ще получи 3 милиарда евро, както и безвизов режим за пътуване в страните от Евросъюза за своите граждани.
В началото на седмицата „Телеграф“ оповести, че оттам обаче изпращат към Европа, съгласно споразумението, изключително само болни и необразовани мигранти, като при тях си остават здравите и висококвалифицираните.

Вестникът съобщава, че официални лица от Брюксел обвиняват Турция в преднамерен „подбор“ на бежанците. Така например Анкара преднамерено изключва от списъка с търсещите убежище сирийските лекари, инженери и учени, възпрепятствайки по този начин изпращането им в ЕС.
Изданието цитира турски представител, който заявява, че неговата страна, която е приела над 3 милиона мигранти, е в правото си да избира кого да остави на своя земя.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки