Воден ад потопи и Централна България


Воден ад потопи и Централна България
В Казанлък положението бе драматично Снимка: kazanlak.com
27 Май 2016, Петък


У нас вече става традиция след едно денонощие валежи да падат мостове и да се рушат диги и шосета

Автор: Илияна Христова

Миналата седмица в „Десант“ коментирахме водния ад във варнеското село Константиново. Сега наред са Казанлък и Габрово, защото бедствието връхлетя и тях. В България вече е традиция след като вали денонощие, да се разрушават диги, да падат мостове, да се свличат пътища...
Янтра и притоците й рязко вдигнаха нивата в Габровско в нощта срещу четвъртък. Тръгнаха свлачища в гористи местности и населени места, дерета се напълниха, наводниха се улици и приземни етажи, паднаха подпорни стени, електрически стълбове се прекършиха, мостове поддадоха, рухна пътят Габрово-Шипка. Вълната повлече де що има по пътя си, събори зидове, автобили бяха обърнати...

За повечето поражения и преживения от хората ужас няма да чуете в новините, тъй като потопът заля десетки селца и махали – просто няма как репортерите да бъдат навсякъде.
Затова пък подробности може да се прочетат в социалните мрежи, откъдето разбираме, че в габровския квартал квартал „Дядо Дянко” водата е достигнала до ръба на речното корито. А в центъра на града Янтра така е вдигнала нивото, че водите й са опрели в моста на Рачо Ковача. „Вълната се движеше с бясна скорост. Добре че изчистиха коритото преди месец”, съобщават очевидци.

Още по-драматично описват хората положението в Казанлък и околните села. Жител на с. Енина, в което  бе обявено бедствено положение, разказва: „Кога погледнах – мостът прелива: води разбиват стените, ламарините... Пътят е разбит... Хората се мъчиха и трактор идва, но няма спасение“. „Такава вода тук досега не е имало“ – категоричен е и кметът Веселин Андреев.
А след като прелива и Старата река, в която се влива Енинска, приливната вълна достига и Казанлък. Там пропадна пътят край Художествената гимназия, наводнени бяха дворове, приземни етажи, цял квартал бе откъснат от света заради нарушени комуникации.

Добрата новина след целия този ужас е, че в четвъртък, когато се брояха щетите, нямаше информация за човешки жертви – нито в Габровско, нито в района на Казанлък.
През цялото това време общинските власти рапортуваха: „Ситуацията е овладяна, всички налични екипи са пратени на място”. А причината за ужаса, разбира се, бил дъждът, който валял неспирно и се превърнал порой!
Само че в България вали от векове и никога, поне откакто са измислени градоустройството и канализациите, не са наставали потопи – с изключение на последните десетина години. Сега всеки по-силен дъжд вече е предпоставка за бедствие!

И се питаме къде е превенцията? В джунглата ли живеем, или в нормална европейска страна?!
Най-лошото е, че с обяснението „ами така е, вали” май започнаха са свикват и потърпевшите – обикновените хора. Колкото повече са бедствия, толкова повече са невинните оправдания от властимащите и по медиите. Заживяваме като във филм, в който героите са обречени – как да не повярваш, след като само това ти обясняват?!


Постоянно бедствие

Водното бедствие в Централна България не се изчерпва само с Габрово и Казанлък, и не само с пороя от тези дни. В Дунавската равнина, в районите на Вит, Янтра, Росица, Осъм и притоците им, в десетки села мазетата на къщите цяла пролет са подгизнали. Причината този път са подпочвени води. Но в XXI век решение и на този проблем явно няма.


Любителска снимка на обърната кола в района на Габрово

В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки