Клинавиче (Орлов нокът)


26 Май 2016, Четвъртък


По света съществуват около 1600 вида от това уникално растение, но само някои от тях притежават лечебни свойства,


които високо се ценят и от народната, и от научната медицина. Те се използват активно при лечението на хипертония и бъбречни заболявания, атеросклероза, невроза, простудни заболявания, болести на стомашно-чревния тракт, а също и като диуретично и кръвоспиращо средство. Билката способства за нормализиране на метаболизма при захарен диабет, както и за потискане на жизнената дейност на патологичната бактериална флора.

Научно са доказани противотуморното и имуностимулиращото й действие.
Външно растението се прилага заради антисептичното му действие и заради това, че помага при трудно заздравяващи рани. Настойките и отварите от корените му свалят температурата и действат отхрачващо.
Сиропът от клинавичето забавя процеса на стареене и е особено полезен за възрастните хора и децата, при които се наблюдава недостиг на селен.

Корените му се вадят през пролетта и есента и се сушат на слънце. По своите общоукрепващи и имуномодулиращи свойства те превъзхождат женшена.
По принцип противопоказания за употребата на растението няма, но е добре да не се дава на деца до 2-годишна възраст, тъй като въздействието му върху детския организъм не е напълно проучено. Отварите от него следва да се избягват при силна нервна възбуда.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки