Кметът на Варна проспа второ водно бедствие


Кметът на Варна проспа второ водно бедствие
Пороят в Константиново
20 Май 2016, Петък


Затлачен канал предизвика опустошение, за щастие без жертви

Автор: Илияна Христова

ВБългария си живеем като в антиутопия. Случва се бедствие, говори се много, „вземат се мерки”, а не след дълго драмата се повтаря като в кошмарен сън. Отликите, случили се поради късмет, ни карат да плюем в пазва.
Пороят, излял се над Варна в понеделник, бе вторият проливен дъжд от такъв мащаб след трагедията в „Аспарухово”. И логично отново предизвика бедствие, и отново по същата причина – неподдържан канал. Драмата този път се разви в близкото село Константиново. Единствената разлика със събитията отпреди 2 години бе, че нямаше жертви и директно рухнали къщи.

Жители на пострадалото населено място разпространиха в социалните мрежи още на другия ден ужасяващи клипове и снимки от потопа. Сцените представяха моменти как по главната селска улица тръгва помитаща вълна, която достига почти човешки ръст. По пътя си тя влачи асфалт, контейнери, автомобили и влиза в дворове, къщи, обществени сгради...

Рухват няколко мостчета по дерето, което на документи се води „отводнителен канал”. То прелива – а е трябвало да поеме вълната.
Местните жители са категорични – проблемът е в дерето и по-точно в липсата на отводняване. „Каналът е тесен, трябва ни по-голям”, заявява жена с наводнена маза. „Събират се води и от доста други места освен от нашето село и те няма къде да изтекат”, допълва друга.
По протежението на целия канал е пораснала буйна растителност. Има и хвърлени боклуци, които допълнително затлачват водотока.

Кметът на селото Мариана Полихронова потвърди пред медиите, че дерето не е чистено от 2 години. Опитвала се да издейства средства от Община Варна за разширение, но напразно.
Село Константиново е кметство към общината и няма собствен бюджет. Местният кмет е само изпълнител на разпорежданията на варненския градоначалник и общинския съвет в морския град.

Макар да е очевидно, че както при трагедията в „Аспарухово”, така и сега причина за бедствието е непочистено от Община Варна дере, версията на овластените, естествено, е по-различна – виновен бил дъждът. Сигурно мнозина още си спомнят, че варненските общинари казаха същото и след “Аспарухово”.
След хиляди хвалби за отпуснати от държавата и европейския фонд „Солидарност” средства, в пострадалия квартал все още не е започнал ремонт на отводнителните канали. Извършено е само аварийно укрепване. Няма ги и обещаните предизборно от Иван Портних инвестиции в размер на 100 млн. лв.
Все пак в понеделник обстановката там бе спокойна.

Не е така обаче в други части на Варна – падна скатът над крайбрежната алея; в кал и тиня потъна плажът на Кабакум; подлезът пред базар “Левски” се напълни с вода буквално догоре; автобус от градския транспорт закъса край спирка “Почивка”...
Канализацията под  прясно положения асфалт не успя да поеме водата. Защо тогава бяха всичките ремонти? Извлечени ли са поуките? Да не би скоро, след като се намерят още пари, пак да се разкопават улици и да се асфалтира, този път заради ремонт на канализацията?
И докато през лятото обикновено на много места в страната се извършват ритуалите Пеперуда или Герман, та белким капне някоя капка от небето над пресъхналата и напукана земя, във Варна хората се молят да няма дъжд!


Куриоз
Бедствие имаше и в Симеоновград, където паднаха порой и градушка. И там нещата се повториха – каналите се запушиха, оказаха се малки. Наводниха се къщи, улици, унищожена бе земеделска продукция, както преди 4 години. 
Но сега, по ирония на съдбата, водата затвори жп прелеза и стоманения мост, които... предишния ден бяха тържествено открити от премиера Бойко Борисов.


Спомен от предизборната кампания – кметът на Варна Иван Портних (вдясно) обещава 100 млн. инвестиции в „Аспарухово

В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки