В зелената трева се крият опасни за животните отрови


В зелената трева се крият опасни за животните отрови
17 Май 2016, Вторник


Кои са растенията, които могат да предизвикат проблеми при пашата

Автор: д-р Валентин Иванов, квмн

Падналите обилни валежи и висока влажност напоследък доведоха до буен растеж на зелени сочни треви – истински рай за тревопасните животни. Сочната и тучна паша обаче се оказва и много опасна за почти всички техни видове.
На зайците например в никакъв случай не бива да се дава прясно окосена трева. Особено опасна е тревната маса от бобови култури – люцерна, соя, грах, фий, детелина и др. Зелената маса трябва да се остави добре да завехне и тогава да се използва за храна. В противен случай подуването е гарантирано и най-често завършва със смърт.

Конете са по-малко чувствителни към зеленежите, но трябва особено да се внимава да не им се дава овчарска торбичка. Това растение съдържа много здрава и еластична целулоза, която трудно се смила и образува твърди топки (фитобезоари) в стомаха и червата, които запушват храносмилателния тракт и водят до тежки колики с частична или пълна непроходимост. Ако не се вземат спешни и адекватни мерки, животните загиват.
Преживните добичета (кравите, овцете и козите) са особено чувствителни към сочните треви. Те предизвикват тежки подувания и също могат да станат причина за смъртта на животното.

Много растения също така са силно отровни. Пасането в гористите местности може да доведе до отравяне с дъбови пъпки и млада дъбова шума. Особено опасни са покълналите жълъди, които масово се срещат при висока влажност. Младите дъбови клонки съдържат голямо количество танин, който в храносмилателния канал на животните се разпада до пирогалол и галова киселина. Отравянето се среща рано напролет, в месеците май-юни и засяга най-често говедата и биволите.
Клиничната картина показва гастроентерит, прогресираща отпадналост, залежаване, нормална или ниска температура, горчив вкус на млякото.

При съмнения за отравяне с дъбови пъпки се дава очистително средство – английска сол, отвара от ленено семе и активен въглен, разтворен във вода с няколко лъжици захар. Инжектира се Glucosa, Vitamin B1, Vitdmin B12, Butasal, Duphalyte, Cal.bor.gluconicum и др. общоукрепващи препарати.
Тъй като младите дъбови филизи и покълнали жълъди представляват голямо лакомство за животните, те трябва да се пасат далеч от богатите на танин растения. Пашата в дъбови сечища и закърнели дъбови гори носи много рискове.

Друго опасно растение е дивият слънчоглед, както и т.нар. златоглавка – многогодишен вид, приличащ на дребен слънчоглед. Съвсем малко количество от този растителен вид може да се превърне в токсична доза. При пасищно отглеждане – рано през пролетта и по-рядко през есента – може да настъпи масово отравяне при овце, телета и млади говеда при буен растеж на това растение. По-рядко заболяват кози и свине.
При говедата се наблюдава учестен пулс и дишане, депресия, безапетитие, апатия, а в по-тежки случаи – отначало апатия, а впоследствие (след около час) – треперене, безпокойство, колични болки, пареза или парализа и след 20-30 мин. настъпва смърт. При овцете натравянето протича с възбуда, клонично-тонични спазми, треперене, атаксия, саливация (изтичане на слюнка) и понякога с манежни движения.

Лечението на тази токсикоза е аналогично с описаното по-горе отравяне с млади дъбови клонки и покълнали жълъди.
Като профилактична мярка се препоръчва рано напролет животните да не се пускат на паша в места с изобилен растеж на див слънчоглед. Добре е да се знае, че след прецъфтяване той става безопасен.
Едно от най-токсичните растения е рицинът (известен и като кърлеж). В него се съдържат опасните субстанции рицин (има го само в семената) и рицинин. Много малки количества от токсичното растение са достатъчни за тежко отравяне. Възрастните животни са по-чувствителни от младите.

Клиничните признаци се появяват 18-24 часа (при конете – до 2-3 дни, при птиците – до 48 часа) след приемане на семената или кюспето. Животните показват тежък хеморагичен гастроентерит с кървава диария, спиране на млечната секреция и колики, повишаване на телесната температура до 40-41 градуса С, изпотяване, тик на диафрагмата при конете, повръщане при свинете – по-късно обща отпадналост, отслабване на сърдечната дейност, депресия, понижаване на общата чувствителност, по-късно – поднормална температура и често смърт след 24 часа.

На болните животни се дават очистителни – английска сол, рициново масло, течен парафин и др., отвара от ленено семе, инжектира се Decsamethason, прилагането на калциеви препарати е противопоказно. На конете и говедата във водата за пиене с цел обезвреждане на рицина се слагат по 10 г Urotropin и по 25 г натриев бикарбонат (сода за хляб), като тази течност трябва да се пие 4 пъти дневно
За хранене на животните, ако се наложи използване на рициново кюспе (шрот), то трябва да бъде обезвредено чрез изваряване в продължение на 1-2 часа. При това на 100 кг шрот се поставят 5 кг гасена вар и вода. По принцип животните не бива да се пускат на паша в рицинови култури.

Сред най-честите отравяния рано напролет е токсикозата, предизвикана от растения богати на естрогени. Такива са люцерната и червената детелина, особено по време на цъфтежа. Като се има предвид, че тези култури са основни източници на фураж в много райони на страната, заболяването придобива особено важно значение.
Червената детелина е популярна билка най-вече при жените, които познават ценните й качества като източник на естествени фитоестрогени. При крави и овце отравянето настъпва след продължително (20 и повече дни) хранене с големи количества прясна или изсушена люцерна, млада сочна детелина по време на цъфтеж, млада царевица, цвеклови листа, силаж от тях, соев шрот, хмел и др.

При овцете отравяне с естрогени може да настъпи след няколкодневна паша в отава (поникнали есенни или пролетни житни посеви), а при свинете – след хранене с фураж, нападнат от гъбичката житен фузарий.
При кравите отравянето с фитоестрогени протича с промени в репродуктивната система – кисти в яйчниците, лъжлива разгоненост и безплодие, трудни раждания, задържане на плацентата, ендометрити, при лактиращите крави и овце – с намаляване или пълно спиране на млечната секреция, а при бременните овце – с преждевременно развитие на млечната жлеза и отделяне на мляко, кистозно израждане на маточната лигавица, мумифициране (изсъхване) на плода и аборти.

При младите животни се забавя растежът, както и развитието на яйчниците (по-точно на фоликулите в тях) и настъпването на половата зрялост.
При кочовете се увеличават булбоуретралните жлези с последващо задържане на урината и вторично развитие на цистит и заболявания на бъбреците – пиелонефрит, уролитиаза, уремия и смърт, настъпва смущение в спермопродукцията (дегенерация на сперматозоидите). При биците за разплод се явява смущение в либидото и сперматогенезата, при свинете – отичане на вулвата и аборти, при кокошките – тлъстинна дегенерация на черния дроб.

С лечебна и профилактична цел се инжектира мускулно няколко дни наред Progesteron по 30-150 МЕ за говеда и по 20 МЕ за овце.
Младите, бременните и лактиращите животни не бива да се хранят едностранчиво и продължително с млада, сочна зелена или суха детелина или люцерна, силаж от млада царевица, соев шрот, цвеклови листа и силаж от тях и др. сочни зелени треви. Площите с фуражни култури трябва да се торят повече със суперфосфати и по-малко с калиева селитра.


В категории: Горещи новини , Съвети за животновъдството

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
17.05.2016 09:39:21
0
0
KATEGORI4NO DA NE SE IZPOLZVAT RASTENIJA ZA XRANA NA XORA I ZIVOTNI TRETIRANI S
RAUNDAP I DR. PREPARATI SADARZACHTI GLIKOZOL!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки