Пъстра палитра с новини от света


Пъстра палитра  с новини от света
13 Май 2016, Петък


Световни лидери във фокуса на прожекторите


Бизонът вече е национално животно на САЩ

Тези дни президентът на САЩ Барак Обама подписа закон за признаването на бизона като национално американско животно. Както предаде Си Ен Ен, по този начин властите в страната са отбелязали значението на прерийното добиче за историята на Съединените щати. То е било важна част от „икономическия и духовен живот на много индиански племена“, които са го използвали за търговия и изпълняване на свещени обреди.
Подобен статут на символ притежава и американският белоглав орел.

Приемането на законопроекта е насочено към възстановяването на вида, който почти е измрял преди повече от век. По изчисления на учените, по-рано континента са обитавали около 30 милиона бизони, но в края на ХІХ в. заради масовото им убиване техният брой е намалял до хиляди.
Понастоящем много фермери и зоопаркове полагат големи усилия, за да възстановят популацията на тези животни.


Камерън пак се изтърва пред включен микрофон

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън за пореден път не разбра, че говори пред включен микрофон и изреди най-корумпираните режими в света. По ирония на съдбата това стана пред техни представители, поканени да присъстват на антикорупционната среща на върха, проведена на 12 май. Участие във форума взеха представители на бизнеса, гражданското общество и на правителствата, показали засилен ангажимент в борбата с корупцията.

По време на прием в Бъкингамския дворец по повод 90-годишнината на кралица Елизабет, в присъствието на Кентърбърийския епископ Джъстин Уелби и говорителя на палатата на общините Джон Беркоу Камерън е заявил: „Днес проведохме много успешна среща на кабинета на министрите, на която говорихме за предстоящата среща на върха. Ще дойдат нигерийци... На практика, в Англия ще дойдат лидерите на някои фантастично корумпирани страни. Нигерия и Афганистан са двете най-корумпирани страни в света“. Докато изричал това, премиерът не знаел, че микрофоните са включени.

Нигерийският президент Мухамаду Бухари останал „дълбоко шокиран и смутен“ от изказването му. Както съобщава негов представител, цитиран от „Индипендънт“, той не изключвал възможността Камерън да е имал предвид предишните лидери на Нигерия, през чието управление западноафриканската държава се сдоби с печална известност във връзка с високото ниво на корупция там.
Апропо, Кентърбърийският епископ, който известно време е живял в Нигерия, още на място е възразил на британския министър-председател, че Бухари е неподкупен. Нещо повече – именно изкореняването на корупционните практики бе един от основните пунктове в президентската му програма.


Тъщата на Саркози ще приюти бежанци

Мариса Бруни-Тедески, тъща на бившия френски президент Никола Саркози, е изявила желание да вземе в дома си бежанци, съобщи в сряда La Republica.
В момента тя подготвя нужните документи за настаняването при нея на двама имигранти. „Един мой приятел от Германия се реши на подобна стъпка. Знам, че това е капка помощ в океана на страданието, но защо не?“ - заявява госпожа Тедески в интервю по повод премиерата на мемоарите й

Отговаряйки на въпрос за евентуалното политическо бъдеще на зет си, тя отбелязва, че той е буквално заразен от „вируса на политиката“. „Дори след като напусна президентския пост и започна да чете лекции, аз не смятах, че всичко е приключило. Не знам как ще се развие бъдещето. Но тази ситуация е по-сложна за мойта дъщеря, тъй като Никола е много увлечен по политиката“ - заключава тъщата.

Миналата есен бившият президент на Полша Лех Валенса също заяви готовността си да приеме в дома си няколко мигранти. Много европейски семейства предоставят жилището си на пришълците в Стария свят, но понякога подобна благотворителност завършва с различни инциденти. Така например на 10 май стана известно, че е бил осъден бежанец от Еритрея, признат за виновен за посегателство над десетгодишната дъщеричка на приютилото го семейство.


Обама ще е първият американски президент, посетил Хирошима

Президентът на САЩ Барак Обама ще направи историческо посещение в японския град Хирошима, подложен на американска атомна бомбардировка през 1945 г. От сайта на Белия дом съобщават, че държавният глава ще предприеме от 21 до 28 май азиатско турне с визити във Виетнам и Страната на изгряващото слънце.
Обама ще стане първият американски лидер, посетил по време на президентстването си града, където за първи път е пусната атомна бомба, отбелязва Би Би Си. В Хирошима е бил и Джими Картър, но след като напуска Белия дом.

Нито един американски държавен глава обаче досега не се е извинил за бомбардировката и 140-те хиляди жертви на ядрената гъба над града. Обама също няма намерение да стори това, въпреки че ще посети мемориала в памет на загиналите.
Припомняме, че през април Джон Кери също поднесе цветя пред паметника в Парка на мира, близо до епицентъра на взрива, но също не поднесе извинения за действията на Вашингтон по време на Втората световна война.


ООН прогнозира засилване на миграционния поток

Генералният секретар на ООН Бан ки Мун прогнозира в свой доклад разрастване на мащабите на масово преселване на хора. Те тепърва ще се увеличават в резултат на конфликти, нищета, неравенство, климатични промени и други фактори. Документът е публикуван тези дни в официалния сайт на организацията.
В него се упоменава, че през 2015 г. броят на мигрантите и бежанците е достигнал общо 244 милиона души, което е с 41% повече, отколкото през 2000 г., когато този показател е бил около 173 милиона.

Позовавайки се на прогнозите, Мун смята, че броят на населението на планетата в обозримо бъдеще ще продължава да нараства и към 2050 г. ще достигне 9,7 милиарда човека. Ако делът на мигрантите се запази постоянен, то към средата на първото столетие от ХХІ век тяхната численост в света ще достигне 321 милиона души.
По думите на шефа на ООН, световните лидери трябва да завишат ефективността на колективните мерки за реагиране на проблема с преместването на големи групи бежанци.


В категории: Международна политика , Горещи новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Разтревожен землянинf
14.05.2016 05:52:55
0
0
РАЖДАЕМОСТА ТРЯБВА ДА СЕ ОГРАНИЧИ ЧРЕЗ САНКЦИИ ГЛАСУВАНИ ОТ ООН И ДА СТАНТ, АДЪЛЖИТЕЛН. ПОРЕЛИГОЗНИ И. НЕОБРАЗОВАНОСТ РАЖЦАЕМОСТТА Е НАЙ ГОЛЯМА В МЮСЮЛМАНСКИТЕ, АФРИКАНСКИТЕ И АЗИАТСКИТЕ СТРАНИ. РЕЗЕРВИТЕ НА ПРИРОДАТА НА НАШАТА ПЛАНЕТА СА ОГРАНИЧЕНИ. ИНАЧЕ ЩЕ НАСТЪПИ СВЕТОВЕН ГЛАД. ГОЛЕМИТЕ ДЪРЖАВИ ДА НАЛОЖАТ ГОВА ОГРАНИЧЕНИЕ/САЩ, КНР, РУСИЯ, ИНДИЯ, ЯПОНОЯ, АНГЛИЯ, ФРАНЦИЯ, ГЕРМАНИЯ, ИНДОНЕЗИЯ, БРАЗИЛИЯ, НИГЕРИЯ, ПАКИСТАН И ДР/
1
Разтревожен землянинf
14.05.2016 05:52:53
0
0
РАЖДАЕМОСТА ТРЯБВА ДА СЕ ОГРАНИЧИ ЧРЕЗ САНКЦИИ ГЛАСУВАНИ ОТ ООН И ДА СТАНТ, АДЪЛЖИТЕЛН. ПОРЕЛИГОЗНИ И. НЕОБРАЗОВАНОСТ РАЖЦАЕМОСТТА Е НАЙ ГОЛЯМА В МЮСЮЛМАНСКИТЕ, АФРИКАНСКИТЕ И АЗИАТСКИТЕ СТРАНИ. РЕЗЕРВИТЕ НА ПРИРОДАТА НА НАШАТА ПЛАНЕТА СА ОГРАНИЧЕНИ. ИНАЧЕ ЩЕ НАСТЪПИ СВЕТОВЕН ГЛАД. ГОЛЕМИТЕ ДЪРЖАВИ ДА НАЛОЖАТ ГОВА ОГРАНИЧЕНИЕ/САЩ, КНР, РУСИЯ, ИНДИЯ, ЯПОНОЯ, АНГЛИЯ, ФРАНЦИЯ, ГЕРМАНИЯ, ИНДОНЕЗИЯ, БРАЗИЛИЯ, НИГЕРИЯ, ПАКИСТАН И ДР/
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки