Билките през май


05 Май 2016, Четвъртък


През май се берат листата на маточината, градинският чай, горската ягода, момината сълза, цветът на божура, на бъза, на бялата акация, розовият цвят, стръковете на метличината,


на великденчето, на змийското мляко и на поветицата.
Листата на маточината са изпитано средство против високо кръвно налягане. Цветът на божура засилва тонуса на гладката мускулатура, стимулира съсирването на кръвта. Цветовете на розата се прилагат като противомикробно средство, при бронхиален задух, възпаление на жлъчката и жлъчните пътища, действат слабително. Бъзовият цвят притежава потогонно, пикочогонно и слабително действие. Потогонно и омекчително действие имат стръковете на змийското мляко и метличината. Цветът на акацията действа кръвоспиращо и намалява киселинността на стомаха. Стръковете на великденчето подобряват функциите на черния дроб, действат успокоително на възпалението на дихателните пътища.

И други билки се берат през месеца на цветята: листата на черницата, на водната детелина, на мечото грозде, стръковете на лазаркинята и медуницата.
След бране всички те се сушат на сянка или в сушилня до 40 градуса. Съхраняват се в чували или сандъци на проветриво, сенчесто и сухо място.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки