Яворов и театъра


25 Април 2016, Понеделник


На 30 март в БАН се състоя премиерата на новата научноизследователска книга на известния театрален експерт проф. д-р Мирослава Кортенска, озаглавена „Яворов и театъра“.


Тя бе определена от критиката като достойна да заеме челно място в представянето на театралната биография на любимия на няколко поколения поет.
„Като език, похват, стил, хронологично подреждане – всичко е на високо експертно ниво. Още предговорът грабва читателя и го повежда към свещения храм на културата и изкуството в София – Народния театър. А в него авторът проследява борбите на нашите интелектуалци – писатели, артисти, учени, които полагат основите на следосвобожденското ни културно развитие през времето на градивните им спорове за раждането на театралната критика, както и за модерно и възвишено творческо мислене.
Стихотворенията на Яворов се изучават в училищата заедно с неговата трагична участ и са познати на всеки българин. Малцина обаче са тези, които знаят за големия му принос в развитието на театралното изкуство през първите десетилетия на миналия век.

Неоценими са представените в изданието архивни документи от времето с първите пиеси на поета като щатен секретар на Народния театър – „В полите на Витоша” и „Когато гръм удари” - коментира ценността на книгата литературният специалист Свобода Михайлова.
Не по-малко хвалебствено е и мнението за книгата на писателя и режисьора Станко Михайлов.

„Не знам колко чувствителна е била анализаторската прозорливост на проф. Кортенска, за да се посвети на такъв поетичен колос като Яворов. Но като дългогодишен борбен воин, освен доказал се вече експерт в областта на театралната наука и критика, тя не занемарява сетивата си към сценичното слово, а продължава още по-неугасимо да разпръсква прожекторните му светлини и речеви ефекти сред зрителите за поука, знания и мъдрост. И макар още през младежките години да свещенодействахме над романа на Михаил Кремен за трагизма на поета Яворов и любимата му Лора, днес в научния труд на проф. Кортенска намираме за него не само непребъдността на смъртта, но и любовта му към думите.

Смятам, че изданието е не само благодатно като мисловна изразеност за гениалността на поета, но е и безбрежен принос за безсмъртното му творчество, с надежда да достигне със свободна воля до днешните читатели, макар и вече пленени от компютъра, мобифони, таблети и всичките други съвременни  модерни електронни технологии“ – изтъква Станко Михайлов.


В категории: Културен Десант , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки