В Горни Воден разрушиха столетна светиня


В Горни Воден разрушиха столетна светиня
На мястото на кипарисите, подпорната стена и Пазарската чешма днес зее огромна яма
22 Април 2016, Петък


Тихомълком някогашният пазарен площад е продаден за жълти стотинки. Няма я вече легендарната чешма, в която хвърлят кръста на Йордановден

Автор: Никола Филипов

Асеновградският квартал Горни Воден до средата на ХХ век е общински център за няколко околни села – Лясково, Яврово, Добралък, Паная (дн. Руен), Долни Воден и вече несъществуващото Герово. В продължение на векове селският му мегдан се е ползвал за тържище на вино, ракия, оцет, копринени пашкули, грозде, петмез, череши и други стоки. Воденското пашкулно тържище е било едно от най-оживените в страната и сведения за цените и ежедневните продажби на пашкули в него се печатали редовно в „Държавен вестник“.

Край този мегдан, наричан Пазара или Пазарният площад, се намира храмът „Свети Георги“ – една от най-старите запазени църкви в областта.
Още с възникването на селището на площада съществува обществена чешма, известна като Пазарската чешма. Тъкмо в нея се хвърля кръстът на Йордановден. Преди години, когато тържището престава да функционира, край нея с доброволния труд на населението е изградена уникална подпорна стена, а площадът е превърнат в парк, в който прохлада създават посадените от хората кипариси и борове.

Около изборите местните жители предложили там да бъде обособена и детска площадка, но от общинската администрация не се съгласили. Църковното настоятелство пък, имайки предвид, че пристигащите за празника на църквата „Свети Георги“ няма къде да спират колите си, отправило искане за приспособяването му като паркинг, без разбира се да се отсичат дърветата. Но и на него категорично е отказано.

Преди седмица обаче, при това в почивните дни, внезапно тук се появяват багери и камиони и пред онемелите погледи на горноводенци дърветата биват изкоренени, а чешмата и подпорната стена – разрушени! Свидетелите на това кощунство дори нямало кого да потърсят в общината – все пак в събота и неделя администрацията не работи.
Впоследствие се оказа, че общинските служители са продали на търг свидния за всеки местен жител площад и още по-свидната чешма, съществуваща на това място от столетия.
Засега е пълна тайна кога и кой е решил този ограден от всички страни с улици обществен парк да бъде изтъргуван. Твърди се, че новият му стопанин щял да възстанови легендарната чешма. А кой ще възстанови отсечените кипариси и борове, засадени и отгледани с толкова труд и вдъхновение от местното население?! И всъщност кой разреши те да бъдат унищожени?

Тържището и Пазарската чешма на Горни Воден са описани в няколко книги и нееднократно са споменавани във вестници и списания още от  ХVІІІ век. Чешмата е символ на някогашното населено място, превърнато днес в асеновградски квартал. Тя фокусира цялата негова многовековна история. Кой е оценил това свято парче земя на пет хиляди лева, сякаш става въпрос за някаква пустееща клисава нива?!
Съвестта не се вижда, но когато я нямаш – всички веднага го забелязват!


Черно-бял спомен за Пазарската чешма в Горни Воден

В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки