През май започва изкупуването на охлюви


През май започва изкупуването на охлюви
19 Април 2016, Вторник


От 10 май до 30 юни включително ще се изкупуват охлюви за търговски цели или фермерско отглеждане, съобщиха тези дни от РИОСВ – Пловдив.


Крайният срок за подаване на уведомления за организиране на пунктове за изкупуване на мекотелите на територията на инспекцията е до 1 май 2016 г.
Съгласно министерска заповед пунктовете трябва да бъдат оборудвани с хладилно помещение, калибровъчно сито с диаметър на отворите 28 мм, какъвто е минималният размер на събираните и изкупувани охлюви, и подходящ амбалаж за съхранение и транспортиране на животинките. Отговорниците на пунктовете са задължени да връщат незабавно в природата предадените маломерни охлюви.

В срок до 25 април фермерите, които отглеждат охлюви, трябва да декларират наличните количества в РИОСВ – Пловдив. До 5 юли износителите са длъжни писмено да заявят в екоинспекцията всички количества изкупени охлюви, които не са изнесени в периода от 10 май до 30 юни, както и мястото на съхранението им.
Експерти на РИОСВ – Пловдив ще извършат проверки дали не се събират и изкупуват маломерни охлюви, както и дали изкупвателните пунктове отговарят на изискванията на Закона за биологичното разнообразие. При установяване на нарушения ще бъдат налагани санкции. За физическите лица глобите са в размер от 100 до 1000 лв., а за юридическите – от 200 до 5000 лв.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки