Потомци на славен род


Потомци на славен род
Мария Горчакова
18 Април 2016, Понеделник


Писали сме неведнъж за генерал-губернатора на Източна Румелия Алеко Богориди – най-малкият син на един от най-влиятелните сановници в Османската империя

Автор: Диана Славчева

и управител на о. Самос – княз Стефан Богориди, и правнук на Софроний Врачански. Но не по-малко интересно е родословието на баба му – котленката Ана Атанасова, майка на Стефан Богориди, както и на следващите потомци на този виден възрожденски български род.

Чести гости на баба Ана в малкия дворец на Богориди в Цариград били Раковски и Гавраил Кръстевич. Нейната стая там била подредена в духа на котленския бит – с миндери, застлани с червени покривки и тъкани възглавници. Името на снахата на Софроний наследила внучката й – графиня Анна дьо Ноай. По бащина линия тя е потомка на влашкия принц Григорий Бибеску-Бесараб де Банковяну, син на влашкия княз Георги Бибеску.

Графинята била притежателка на престижен литературен салон в Париж и е определяна от критиката като най-голямата поетеса, която Франция е дала на света. Тя е муза на писатели като Анатол Франс и Марсел Пруст, а Огюст Роден извайва нейния образ в скулптура.
Въпреки че във вените й освен българска, тече също румънска и гръцка кръв, малко преди смъртта си тя заръчва да посипят гроба й с шепа пръст от Балкана. Желанието й изпълняват наши сънародници, учещи по това време – през 30-те години на миналия век – във френската столица.

Нейна правнучка пък е Мария Горчакова – снаха на княз Горчаков. Благородникът е издънка на стар княжески род и по време на Кримската война е в редовете на защитниците на Севастопол.
Обаянието на чаровната потомка на Софроний покорява и гениалния Пушкин, който през 1928 г. й посвещава стихотворението „Кто знает край, где небо блещет“. Самата княгиня била също художествено надарена натура, като и до днес са запазени някои от талантливо нарисуваните й акварели.

Друга правнучка на баба Ана е Смарагда Ерио. Нейн баща е гъркът Константин Мусурус – османски държавен деятел и посланик на Високата порта в Гърция, Австрия и Великобритания. Неговото родословие може да се проследи в генеалогическия списък с перовете на Обединеното кралство и кралските фамилии в Европа.
Съпругът на Смарагда – Колонел Ерио, е полковник в Оксфордската пехота.

Тяхната дъщеря Алисън Примроуз Ралука Ерио се омъжва за Уолтър Джордж Дъглас Скот – втори граф на Ейвън и втори виконт на Еден.
Разклоненията на рода на Богориди от второто Софрониево коляно се преплитат със знатни гръцки, критски, румънски, френски и руски родове и днес е почти невъзможно да бъдат издирени всички персони, в чиито жили тече част от кръвта на някогашните ни видни възрожденци.


В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки