Контрабандни цигари заливат страната


Контрабандни цигари заливат страната
Над 3,5 милиона къса цигари и близо един тон тютюн за пушене бяха изгорени в Русе през ноември миналата година
15 Април 2016, Петък


Пловдичанин влиза за 32 месеца в затвора заради 25 000 кутии без бандерол

Автор: Десант

Контрабандни цигари буквално заливат страната, става ясно от всекидневните сводки на МВР за заловени огромни количества тютюневи изделия без бандерол. Смята се, че те държат не по-малко от 13% от пазара, като тази преценка е направена по съотношението между изхвърлените кутии без бандерол и тези, които са с бандерол.
Има и други, много по-тревожни данни. В някои анализи се твърди, че само  5 на сто от контрабандни цигари, залели целия Европейски съюз,  са намирани от контролните органи, а мафиотските печалби от търговията с такива тютюневи изделия в държавите от общността се оценява на повече от 6 милиарда евро годишно.

Преди малко повече от година в анализ на „Индъстри Уоч” се изтъкваше, че заради високия дял на нелегалните цигари и силната фискална зависимост от тютюневите изделия България е страната, която губи най-много приходи (в процентно изражение) от контрабанда от всички страни в ЕС.
В същото време редица данни показват, че за последните три години пазарният дял на контрабандните цигари е намалял от 18 процента на цитираните вече 13 процента.
Ето, обаче, данни от полицейските сводки от последните 6 месеца. На 2 ноември 2015 г. при акция на антимафиотите и столичната полиция в склад в промишлената зона на жк “Дружба”бяха намерени и конфискувани над 4 милиона къса цигари без бандерол.

На 26 януари 2016 г. на ГКПП „Капитан Петко войвода” в автоцистерна, влизаща от Гърция и управлявана от българския гражданин Петър Х., са открити 5 087 800 къса (254 390 кутии) цигари от различни марки, всички без акцизен бандерол. Стойността на цигарите е 1 907 925 лв.
На ГКПП „Капитан Андреево” само за първите три седмици на март са заловени 282 640 къса (14 132 кутии) цигари и 218 кг тютюн.

На 7 април тази година бургаски полицаи откриха в Seat Ibiza, с бургаска регистрация, 20 000 къса цигари без бандерол. При последвалия обиск в стопанисвана от собственика на колата автобаза в Северната промишлена зона на Бургас са намерени още 32 580 къса контрабандни цигари от различни марки.
На фона на тази тревожна и далеч непълна статистика за обема на откритите по границата и във вътрешността на страната контрабандни цигари, информацията за осъдени трафиканти и търговци на тютюневи изделия без бандерол е далеч по-оскъдна.

Ето и една от последните информации за осъден търговец на цигари без бандерол. На 12 април 2016 г. Пловдивският районен съд осъди на две години и осем месеца лишаване от свобода при „строг“ режим Георги Г., на 49 г. от гр. Пловдив, обвинен за държане на тютюневи изделия без бандерол.
За Георги Г. това е втори случай, в който е заловен с голямо количество цигари без бандерол и е осъден. Той се е признал за виновен. От съда и прокуратурата обаче не съобщават подробности за произхода на цигарите, както и дали те са българско производство или са внесени контрабандно в страната.

Буквално преди дни, на 12 април, след споразумение Варненският районен съд наложи условно наказание на 55-годишната А. Симеонова. Тя бе осъдена на 6 месеца лишаване от свобода, отложени с изпитателен срок от 3 години, за държане на цигари без бандерол. През януари в дома й в село Каменар са открити и конфискувани 2000 кутии с по 20 къса цигари от две различни марки.

През януари и двама пловдивчани се разминаха с условни присъди за притежание на цигари без бандерол. Единият от осъдените получи 3-годишна условна присъда лишаване от свобода с 5 години изпитателен срок за намерените в жилището му 11 564 кутии цигари без бандерол на обща стойност 80 000 лева.
На 11 месеца лишаване от свобода условно с 3 години изпитателен срок бе осъден другият пловдивчанин за притежание на 399 кутии цигари без бандерол на обща стойност 2196 лева.


В категории: Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
playboy targovez rentier arbi
15.04.2016 16:11:48
0
0
AMI AZ PREDPOSHITAM PURI I DRUGI STOKI OT PROISVODITELI I SOBSTVENIZI NA ,,,HEISSE WAREN ,,,HEISSE BRAUTE
KAKVITO IMA PO MNOGO PASARI BITAZI PO SVETA
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки