Екшън план за съдебната система и борбата с корупцията


Екшън план за съдебната система и борбата с корупцията
ДФ „Земеделие“ отново е на мушката
08 Април 2016, Петък


А шефът на ДФ „Земеделие“ твърди, че нямало конфликт на интереси заради акциите му в „Трейс“, на която одобрявал обществени поръчки

Автор: Ани Петрова

Ще говорим за екшън плана за борба с корупционните екшъни и неразбориите в съдебната система. Както и за последните показни акции с участието на агенти на ДАНС, полицаи антимафиоти, прокурори и така нататък.
Онзи ден, образно казано, ДАНС и полицията нахлуха в държавната „Автомобилна администрация” и арестуваха нейния шеф Цветелин Цветанов и още 17 корумпирани служители, а прокуратурата ги обвини, че са действали като организирана престъпна група.

После министърът на транспорта Ивайло Московски си нямаше друга работа и публично оповести, че редовно се получават сигнали за корупционни практики за почти всички органи в министерството и те незабавно се проверявали. Той допълни, че е шокиран от това, което е показала проверката в ДАИ и в деня на спецакцията на ДАНС, но е разпоредил на всички служители в министерството да окажат максимум съдействие.

На малко по-късен етап самият министър бе привикан на разпит в Националната следствена служба, за да обясни вероятно как не е усетил корупционния вулкан под краката си – не защото работи в една сграда с „Автомобилна администрация”, а защото като министър е отговорен за зулумите на подчинените си, особено когато действат като организирана престъпна група.
На излизане от следствието Московски, който иначе е доста словоохотлив, се скри от медиите, възползвайки се от услужливо предоставения му втори изход.

Фонд „Земеделие” отново е на мушката

В сряда пък ДАНС нахълта в многострадалния държавен фонд „Земеделие”, но не заради подозрително охолния начин на живот на уволнения ден по-рано Янаки Червеняков, доскоро началник сектор в договорната дирекция, а заради самия директор и бивш финансов министър (макар и служебен) Румен Порожанов.
Сигналът срещу него бил, че като шеф на фонда е одобрил обществени поръчки за около 11 млн. лв. на „Трейс холдинг“, в която бил купил акции на борсата през 2013 г.

„Като шеф на фонда нямам никакви отношения със строителя – нито при договарянето, нито при разплащането. Отношенията на фонда са с общините, които сами избират строители. Така че конфликт на интереси нямам. Ще пусна запитване в Централния депозитар кога точно съм придобил и съм се освободил от акциите, макар че и още да ги притежавах, няма конфликт на интереси”, упорито твърди Порожанов.
Според друга версия за посещението на агенти на ДАНС във фонд „Земеделие”, те са търсели документи по конкретни проекти от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) заради спрени стотици милиони еврофинансиране.

От ДФ „Земеделие” излязоха с официална позиция, от която става ясно, че наистина за пореден път са ни врътнали кранчето. След одити от службите на Еврокомисията е последвало спирането на над 160 млн. евро за ПРСР. Освен това, по общинските мерки Еврокомисията няма да изплати 100 млн. авансови плащания.
От фонда изтъкват, че сумите са били многократно по-големи, но са редуцирани след мотивирани отговори от наша страна в хода на обсъжданията между страните.
Говорехме за екшъни и планове за обуздаването им. Има ги, разбира се.

Правителството действа планирано

На своето редовно заседание в сряда министрите приеха т.нар. план за действие (екшън план) за изпълнение на препоръките от последния доклад на Европейската комисия по механизма за мониторинг, в който пак ни попиляха от критики за неефективно противодействие на корупцията по високите етажи на властта и организираната престъпност.
И както повелява традицията в отношенията с ЕС и неговото правителство в лицето на Европейската комисия – отвърнахме с план за чудо и приказ.

Основните мерки в него са изготвяне на нова концепция за наказателната политика, оптимизиране на щатната численост в органите на съдебната власт, извършване на цялостен анализ за дейността на специализираните съд и прокуратура, приемане на Закон за предотвратяване на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество и приемане на промените в Закона за съдебната власт, съобщиха от правителствената информационна служба.

Осъществяването на мерките трябва да приключи до 2016 г. Те са групирани в пет основни области: независимост, отчетност и етика на съдебната власт; реформа на съдебната система; стандарти в съдебната система; противодействие на корупцията и борба с организираната престъпност.
Предвидено е осъществяване на мониторинг на независимостта, отчетността и етиката на съдебната власт, изготвяне на изменения в Наказателно-процесуалния кодекс с оглед съкращаване на формалистичния процес и улесняване на процедурата по събирането и допустимостта на доказателства за нуждите на предварителното производство и съдебния процес.

Също така се предвижда внедряване на единна информационна и деловодна система на съдилищата, изготвяне на Пътна карта за реформа на териториалната структура на съдилищата, както и оценка на натовареността на съдиите и прокурорите. Ще бъде изготвен и анализ на дисциплинарната практика на ВСС.
Сред мерките са и създаването на Национално бюро за предотвратяване на корупцията, изменение в Закона за администрацията за засилване на правомощията и независимостта на вътрешните инспекторати, извършване на анализ относно административния капацитет на АОП, секторен план в МВР за борба с корупцията.

Планово повишаване на качеството на правосъдието

Планът предвижда и инсталиране на ПОС терминали във всички органи на съдебната власт, наблюдение на продължителността на наказателния процес и повишаване ефективността и качеството на правосъдието, решаване на неотложните проблеми на съдебните експертизи, приемане на изменения в Закона за МВР относно компетенциите на ГДБОП в съответствие с препоръките на ЕК.

Още не беше засъхнало мастилото по екшън плана и се появиха гласове, че правителството нарушава Конституцията като отнема правомощия на ВСС. Става дума за оповестените намерения за оптимизиране на щатната численост в органите на съдебната власт и за извършване на цялостен анализ на дейността на специализираните съд и прокуратура, което е в правомощията на „съдебното правителство” в частност, а като  цяло – на територията на независимата съдебна власт. Която пък надали се нуждае от адвокати, за да отстоява и защитава правата си.
Екшънът продължава…


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки