Службите трудно разкриват терористи между нелегалните бежанци


08 Април 2016, Петък


Липсата на документи сред заловените по границите нелегални бежанци и езиковата бариера пречи на родните служби да установят дали

Автор: Десант

някои от задържаните за незаконно преминаване на граничната бразда мигранти не принадлежат към терористични групи.
Само в района на Добрич през миналата година са задържани над 100 нелегални мигранти. Данните са от Областна прокуратура-Добрич. Заловените са граждани на различни държави от Близкия и Средния изток – Афганистан, Иран, Ирак, Ливан, Сирия, на африкански страни дори.

Сирийците далеч не преобладават, което идва да покаже, че става въпрос за икономически мигранти, а не за хора, които бягат от район, в който се водят военни действия.
Установяването на принадлежност към терористични организации и евентуална заплаха за националната сигурност е изключително трудно, защото задържаните не носят никакви документи и няма как да се установи дали съответният човек действително е този, за когото се представя.

По правило с всеки задържан трябва да бъде проведена беседа от служител на ДАНС. В повечето случаи обаче мигрантите не говорят английски или друг познат език, за който може да се намери преводач. Нерядко се оказва, че единственият език, който бежанците владеят, е диалектът на собственото им племе.
Преводачи от урду, пущу, дари или друг екзотичен език на етнос от афганските планини в Добричко няма. При липсата на вербална комуникация се обезсмисля и беседата с агент от българските тайни служби. Масовата практика е мигрантите да получават условни присъди. Това се прави и от икономически съображения, защото затворите и без това са пълни с наши престъпници, държавата не може да си позволи да изхранва и бежанците.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки