Правителството одобри проекти на ВВС и ВМС за 3 милиарда лева


Правителството одобри проекти на ВВС и ВМС за 3 милиарда лева
В момента имаме достатъчно МиГ-29 за охрана на въздушното ни пространство, успокоява министър Ненчев
01 Април 2016, Петък


Все още не е ясно откъде ще дойдат парите и какво точно ще се купува с тях

Автор: Ани Петрова

На редовното си заседание в сряда правителството одобри внесените от министъра на отбраната Николай Ненчев три инвестиционни военни проекта за общо три милиарда лева. Гласуваното от кабинета е в изпълнение на правителствената програма за развитие на въоръжените сили, като проектите за модернизация ще бъдат предложени за одобрение от Народното събрание.
„Това наистина е един исторически ден за българските въоръжени сили. Благодаря на министър-председателя за подкрепата и разбирането по всички въпроси”, коментира Ненчев.

Преди сбирката на колегите му в МС той спомена сумата от четири милиарда лева, а после така  и не стана ясно какво е отпаднало от списъка с предстоящи покупки.
Колкото и парадоксално да звучи, в момента разликата от един милиард не е толкова фрапираща, тъй като принципно не е ясно откъде ще дойдат тези пари, нито за какво точно – а не по принцип – ще бъдат похарчени.
Вероятно от „кошницата” са отпаднали новите 3D-радари, а спряната от Ненчев обществена поръчка за нова бойна машина за пехотата не е била обект на одобрение, тъй като тепърва ще бъде преработвана.

По принцип става дума за придобиването на  ескадрила изтребители от 12 до 19 самолета за около 800-900 милиона лева, нови двигатели за сегашните МиГ-29 и два патрулни кораба. На този етап конкретиката е невъзможна.
И министър Ненчев, както и предишните 3-4 титуляри на този пост, избягва да се ангажира с категорична позиция дали България ще търси нови изтребители за символичната си в момента изтребителна авиация ( 7 летящи МиГ-29 и 4 МиГ-21, изпратени в резерв през декември 2015 г.), или ще се купуват самолети „втора ръка”.

Изборът и в момента не е особено голям и е сведен до употребявани Ф-16 и  „Еврофайтър” от ВВС на Италия, както и до нови шведски „Грипен”.
“За ескадрилата не се знае още дали ще е от стари или нови машини”, каза Николай Ненчев, който от доста време има мандат за преговори. Той е категоричен, че сделката за самолетите ще бъде осъществена по Закона за обществените поръчки и като че ли продължава да е оптимист, че до края на годината може да бъде подписан поне договорът за придобиване на ескадрила от 12 до 19 многофункционални изтребителя за около 800-900 милиона лева, а първата вноска по него да се заплати със заложените в бюджета за тази година 80 млн. лв. целево финансиране за ВВС.

Няколко дни по-рано, при честванията в авиационната база „Граф Игнатиево” началникът на отбраната ген. Константин Попов съобщи, че процедурата за закупуване на нов изтребител ще започне веднага, след като в Народното събрание приемат проекта за инвестиционен разход.
Според генерала от ВВС реалният срок за получаването на първите нови самолети е 2018-2019 г., като на първо време трябва да се закупят 8-9, а на по-късен етап да се стигне до цяла ескадрила.

Само за сравнение, преди 6-7 години Румъния купи от Португалия ескадрила Ф-16 с единична цена 54 милиона долара, а според каталожни данни нови шведски „Грипен” могат да се поръчат на цени между 40 и 60 милиона долара.
За момента и в близките години България ще продължи да разчита на наличната ескадрила от 15 МиГ-29, въпреки че седем от тези машини не летят, защото са с изтекъл ресурс на двигателите.  Проектът за осигуряване на летателната годност на МиГ-29 дава възможност да се извърши преход от придобиването на новия тип боен самолет до застъпването му в бойна готовност.

„Няма никаква опасност авиацията да бъде приземена. В момента има достатъчно МиГ-29 за охрана на въздушното ни пространство. Сега има седем самолета, а след покупката на нови двигатели ще са вероятно 12”, успокои министър Ненчев. Вероятно в сметката му влизат два от дадените за основен ремонт в Полша двигатели, които трябва да пристигнат през май и така още един МиГ-29 ще бъде годен да лети.

Немногословна и без особена конкретика е и информацията за новите патрулни кораби.
С придобиването на нов тип многофункционален модулен патрулен кораб ВМС ще постигнат способности, необходими за участие в широк спектър от морски операции на НАТО и ЕС. Инвестиционният проект предвижда въвеждането на въоръжение на два многофункционални патрулни кораба. Поради значителната финансова тежест, цялостното изпълнение на проекта ще се реализира за период от пет години, а строителството и оборудването на новите кораби с различни видове въоръжение ще се осъществява на три етапа.

Преди време депутатът Пламен Манушев, бивш командващ ВМС, коментира, че има вероятност корабите да бъдат построени у нас, в българска корабостроителница, като с въоръжението ще се заеме холандска фирма. Така цената на един военен морски съд с базово въоръжение би могла да е около 60 милиона лева.


В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки