Що ще Роналд Рейгън в столичния Южен парк


01 Април 2016, Петък


Осъжданото преди повече от 250 години от отец Паисий прословуто българско чуждопоклонничество се оказва неизкоренимо.

Автор: Яна Славянска

От една страна, нашего брата се скъсва да оплюва и префърцунено да намира кусури в новопоставените паметници на български царе, които и без това едвам се броят на пръстите на едната ръка. От друга – ударно издига монументи на разни иностранни величия.
Не само без никакви причини и основания, ами дори напротив. Нека си припомним мемориала на американските летци, сринали София с бомбардировките си през 1943 г.
Но докато тази монументална гавра със злочестата ни съдба все пак възвиси ръст до посолството на САЩ върху парцел, собственост на американците, то как да си обясним предстоящата поява на входа на столичния Южен парк на бюст-паметник на... американския президент Роналд Рейгън!

Още от началото на февруари е в ход конкурсът за проект на предвидената да се извае от камък и бронз композиция в чест на някогашния второстепенен холивудски актьор, намърдал се в Белия дом като 40-я президент на Съединените щати. Целият мемориал ще вири ръст до 3 метра, като само бюстът ще е с близо метър височина. 
Апропо, предложението за поредната гнусна криворазбрана чупка в кръста пред новия Голям брат е гласувано още през 2011 г., когато Столичният общински съвет (СОС) взима решение главната алея в Южния парк – от култовата „Витошка“ до известната като „Птиците“ скулптурна композиция, да се нарича „Роналд Рейгън“.

То и това е трудно за преглъщане, но чак пък негов паметник неръкотворен да посреща софиянци и гостите на столицата, решили да се разходят на прохлада в парка, е нещо, което направо предизвиква гадене и присвиване под лъжичката.
Прави впечатление, че отродителната идея е предложена в СОС от двама видни функционери на СДС – бившия главен преговарящ на България с ЕС Владимир Кисьов (който „сините“ дори смятаха да издигнат за кмет на София) и известния сред своите като „младежката пъпка, избила на челото на дясното“ Стефан Иванов (който през 2014 г. се отлюспи и основа митичната бутикова партия „Движение демократично действие – Д3"!

Бог да пази България от таквиз хубавци и техните другари от Инициативния комитет за издигане на Рейгъновия паметник, чийто проект, впрочем, ще бъде журиран на 22 април, освен от хора на СБХ и САБ, но и от представител на американската амбасада у нас, както и на родното Външно министерство!


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки