В Босилеград вече не пускат и български инвеститори


25 Март 2016, Петък


Местната кметска власт отдавна е обявила война на българските организации, на българското образование в училищата и на българските свещеници


Правосъдието в Република Сърбия за 15-и пореден път не успя да изпълни присъдата за приватизация на бензиностанцията в Босилеград и да въведе новия собственик в имота му – след една седмица силно полицейско присъствие; протести, предвождани от кмета на Босилеград Владимир Захариев с платени протестъри, политически провокации, заплахи, разделение и страх, какъвто Босилеград не помни от времето на Информбюро досега. Няма движение и по въпроса за приватизацията на шивашкия цех КОБОС, собственост на компанията ЮМКО от Враня.

С оглед на това, че приватизацията на фалиралите преди петнайсетина години предприятия е от решаващо значение за възстановяване на производството и откриване на нови работни места, от изхода на борбата за промените зависи дали Босилеград ще оцелее, или и останалите му малобройни жители окончателно ще го напуснат.
Положението се усложнява още повече от предстоящите парламентарни и местни избори, които ще се проведат на 24 април т.г. Колкото и парадоксално да звучи, задълбочаващата се криза в Босилеград обслужва предизборната кампания на кмета.

Социално зависимото от общинската каса население, безсилието на правосъдието, силното полицейско присъствие, липсата на свободни медии, масовата психоза и неутралната досега позиция на премиера на Сърбия Александър Вучич – не само че не създават условия за свободни и демократични избори, но и оставят сред населението впечатление, че сръбската държава здраво стои зад босилеградския кмет, дори и на цената да погази собствената си Конституция и законите.

Още по-трагично е, че Владимир Захариев продължава да използва и помощта, която България оказва чрез Военномедицинска академия, както и кандидатстването за българско гражданство и кандидастването на студенти и специализанти по Постановление № 103, за изнудване на гласове на местните избори, утвърждавайки неограничената си лична власт.
За съжаление, той отдавна е обявил война на българските организации, на българското образование в училищата, на българските свещеници, на българските културно-исторически паметници, а напоследък – и на българските инвеститори в Босилеград.

Резултатите от тази хаотична политика са трагични за Босилеград – градът е осъден на обезлюдяване и обезбългаряване. Животът на хората, които искат да бъдат свободни и обществено активни граждани, а не поданици на кметската власт, става все по-непоносим.
Въпреки че срещу безобразията на кметската власт напоследък се обяви и ръководството на холдинг компанията ЮМКО от Враня, няма никакво съмнение, че босилеградските събития от миналата седмица се развиват по един изключително зловещ сценарий.

Смешно е да се мисли, че заради някаква си бензиностанция бе компрометирано цялото сръбско правосъдие и бе вдигнат на крак наличният състав на интервентните полицейски сили в разни градове на Сърбия. Разноските по неуспешното изпълнение на присъдата и полицейската охрана далеч надминават стойността на една разнебитена бензиностанция, която дори не отговаря на законовите изисквания за трудова, пожарна и екологична безопасност.

Единственият резултат от всичко това бе, че населението в Босилеград е трагично разделено и противопоставено, а доверието в държавните институции – разколебано.
Предвид напрежението и полицейската атмосфера, както и насилието на кметската власт, партиите от демократичния блок в Босилеград намират, че е безсмислено да участват в местните избори, защото с участието си само ще легализират и легитимират изборите и ще станат съучастници в престъпното управление.
Иван Николов,
КИЦ „Босилеград“


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки