Нарушения при строежа на спортни съоръжения в Твърдица


Нарушения при строежа на спортни съоръжения в Твърдица
Инертните материали за строителството на стадиона в Твърдица са добити в нарушение на закона
24 Март 2016, Четвъртък


Редно ли е да се разминеш с глоба от 3000 лв., когато незаконно си добил инертни материали за в пъти повече пари



Миналата година по това време направихте репортаж за незаконния добив на инертни материали в защитена зона „Натура 2000" до язовира в Твърдица.
Резултатът към момента е издадена присъда, с която са налага глоба на фирмата нарушител в размер на 3000 лв.
В момента тече разследване за още доста нарушения по проектите за изграждане на спортни съоръжения в Твърдица.

Нима е справедливо да се разминеш само с глоба от 3000 лв., когато си добил незаконно инертни материали за 30-40 000 лв. В мотивите на съда по въпросното дело е записано, че добиваната три дни баластра със 7 камиона тип гондола е вложена в строителството на двата стадиона в Твърдица, като стойността й е неколкократно по-голяма от наложената глоба.

Редно е прокуратурата да се произнесе по няколко въпроса. Защо например от общината не е  определен обемът на тази незаконно добита баластра от фирмата изпълнител на проектите и съответно да се намали с толкова стойността на СМР, които са й платени. Интересно е да се разбере и как е допуснато да бъде класиран проект, за който не са спазени процедурите за оформянето на едно УПИ. От скиците на кадастъра е видно, че строежът се реализира върху цели 5 имота.

Любопитно е и как констативният доклад за оценка на спечелилия процедурата проект е изготвен преди приключване на процедурата за подаване на документи за участие в търга? Нека прокуратурата установи има ли нагласена процедура в този случай. И възможно ли е за един работен ден фирмата да изработи 4 проекта за различните спортни съоръжения и да ги съгласува с 12 институции.

Друг е въпросът и защо от общината не е наложена предвидената в договора за строителство санкция на фирмата, изграждаща обектите. По договор строителството е трябвало да приключи за 129 календарни дни, а продължи над 310 дни. Размерът на тази санкция трябваше да бъде поне 500-600 000 лв. Резонно е да се запитаме има ли облагодетелстване на някои хора от това умишлено затваряне на очите?

Фактите по закононарушението са изброени в решението на Сливенския окръжен съд. Там се посочва, че на 8 август 2014 г. е подписан договор между Община Твърдица и дружеството „Твърдица спорт“, което е избрано за изпълнител на обществена поръчка с предмет: строително-монтажните работи по проект за изграждане и ремонт на спортни съоръжения – стадион (нов и стар) в Твърдица, спортна площадка в Шивачево и стадион в с. Бяла паланка. Общата сума, която възложителят е следвало да изплати на изпълнителя, възлиза на близо 5 милиона лева.

Реално главен изпълнител на обекта е „Строителство и монтаж“ ООД от Раднево. През януари 2015 г. при изграждането на градския стадион и картинг писта в Твърдица възниква необходимост от полагане на инертни материали (баластра), които да бъдат превозени и насипани откъм източната страна на градския стадион, където било предвидено изграждането на паркинг. На 21 януари 2015 г., без да има концесия за добиване на подземни богатства в землището на Твърдица, от „Строителство и монтаж“ започват да добиват баластра от местността Голина, намираща се в близост до язовир „Метрокук“, на около 150 м източно от стената на язовира.

Изкопните работи са осъществени в имот общинска собственост, с предназначение и трайно ползване – пасище с храсти.
Според експертите от РИОСВ – Стара Загора, извършването на дейността е довело до унищожаването на част от местообитанието на вида „европейски лалугер, предмет на опазване на защитената зона „Река Блягорница“.     

инж. Методи Методиев,
Твърдица


В категории: Горещи новини , Трибуна

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки