Пъстра палитра с новини от света


Пъстра палитра  с новини от света
18 Март 2016, Петък


Старинна монета блести между протестиращи тореадори, бягащи „кораби на пустинята“ и японски бойци


Българска апаратура полетя на мисия към Марс

В понеделник от космодрума Байконур беше изстреляна руска ракета носител „Протон-М" с апаратура на европейската мисия „ЕкзоМарс-2016" на борда. Част от нея е и дозиметричният апарат „Люлин-МО", който е част от руския неутронен спектрометър FREND, съобщиха световните медии.
В състава на руско-европейската мисия "влизат орбиталният апарат Trace gas orbiter (TGO) и демонстрационният спускаем модул „Скиапарели".

Мисията „ЕкзоМарс" е първата, която ще търси следи от живот на Червената планета. Досегашните марсиански апарати изследваха Марс предимно за наличието на вода. Модулите ще пътуват дотам в продължение на седем месеца. Три дни преди пристигането им, на 16 октомври ще бъде пуснат спускаемият апарат „Скиапарели“, който ще изпробва технологиите за кацане.

Орбиталният модул TGO е предназначен преди всичко да търси следи от газ, най-вече метан, който е доказателство за биологична активност. Метанът е интересен за учените, защото произходът му е 90 процента биологичен и се задържа кратко. Наличието му би означавало възможност за съществуване на микроорганизми на Марс. Ще се анализира дали произходът му е биологичен, или е резултат от геоложки процеси.
Във вторник европейският Център за управление на полетите съобщи, че е установил успешно връзка с „ЕкзоМарс“ и че средствата за извеждане на апарата на нужната траектория успешно са изпълнили задачата си.


Октавиан Август „попадна“ в ръцете на еврейка

61-годишна гражданка на Израел, докато обикаляла като турист Източна Галилея, намерила случайно златна монета от ІІ в. с изображение на Октавиан Август, за която досега се смяташе, че от нея има запазен един единствен екземпляр в Британскоя музей. 

Както съобщава израелското интернет издание Jewish business news, жената, открила старинната монета, е Лори Римон – член на кибуца Кфар блюм. По време на екскурзията си с приятели на мястото на археологически разкопки в Източна Галилея тя съзряла в тревата блестящ предмет. Екскурзоводът на групата Ирит Зук Ковакси се свързал с Управлението по старините на Израел, чиито представители обикаляли мястото с находката цели два часа. Инспекторът от институцията Нир Дистелфелд похвалил жената за това, че е предала ценния артефакт на специалистите.

По думите на археолога Дани Сион – старши нумизмат във ведомството, монетата е била отсечена през 107 г. пр. Хр. в периода на управлението на император Траян. На аверса й е изобразен в профил император Октавиан с надпис „божественият Август“. На риверса се виждат орли – символи на римските легиони, заедно с името на Траян. Тези монети обикновено били пускани като възпоменателни серии и не постъпвали в обращение за общо ползване.
Предполага се, че са отсечени едва няколко такива монети, посветени на предшественика на императора. Досега бе известно съществуването само на една от тях.


В Монголия се проведе рекордно надбягване с камили

В Монголия тези дни бе установен световен рекорд по надбягване с камили. В състезанието, проведено в пустинята Гоби, взеха участие 1115 животни, но до финала се добраха едва 1108 от тях. Въпреки това броят на участниците е достатъчен, за да се отчете като рекорд, който ще бъде вписан в Книгата на Гинес.

Гърбушките, наричани „корабите на пустинята“, са преодолели дистанцията от около 15 километра за 68 минути, като класиралото се на първо място добиче е изминало разстоянието за 35,12 минути.
По време на надпреварата се е родило и едно камилче, което било прието за добро знамение.
Както се съобщава, монголците вече се готвят за следващата заявка за рекорд – надбягване с участието на 10 хиляди камили. Медиите припомнят, че предишното най-добро постижение в света е поставено от 550 камили.

Като цяло, монголците много обичат да се записват в Книгата за рекордите. Така например по време на състезание по монголска борба през 2014 г. е установен феноменален рекорд – в турнира са взели участие общо 6002 бойци. През лятото на 2013 г. по инициатива на монголската асоциация по конен спорт в азиатската страна е проведена кушия, в която са се включили 4249 ездачи, макар за установяването на рекорд е било необходимо едновременно да стартират само 3000 жокея. 


Хиляди протестираха в Испания в подкрепа на коридата

Хиляди испанци излязоха в неделя, 13 март, на протест в защита на традиционната корида. Акцията се проведе във Валенсия, като бе предизвикана от решението на местните власти в различни части на Испания да забранят боя с бикове.
Към протестното шествие се присъединиха няколко от най-известните и високоплатени матадори на днешното време, сред които Енрике Понсе и Хулиан Лопес Ескобар с прякор Ел Хули, както и Хосе Антонио Моранте Камачо, по-популярен като Моранте де ла Пуебла.
Участниците в проявата са носили плакати, провъзгласяващи коридата за най-важния елемент на културното наследство и идентификация на страната.

Някои торера се оплакаха, че са подложени на дискриминация от страна на политиците и настояха към тях да се отнасят с не по-малко уважение, отколкото то се оказва на хората, занимаващи се с други творчески професии.
Успоредно с този протест обаче, се е състояла и протестна акция срещу коридата, в която са участвали двадесетина полуразсъблечени испанци, облени с червена боя, за да изразят символично страданието на животните. Те са настояли боят с бикове да бъде забранен.
Споровете за коридата в Испания не стихват вече много години. През 2010 г. тя бе забранена в Каталония и от 2012 г. повече не се е провеждала на територията на тази автономна област.


В Япония ще привличат туристи с... нинджи

Японската префектура Айти, разположена на остров Хонсю, обяви щат за шестима нинджи, които да работят за постоянно на държавна служба. В задълженията им ще влизат участия в различни шоута с цел популяризирането на местната култура и привличането на туристи, предаде South China morning post.

Изискванията в обявата задължават потенциалните кандидати да са в идеална физическа форма и да имат акробатични способности. Избраниците ще работят на пълен работен ден, като се очаква заплатата им да е около 1600 долара на месец. Възнаграждението си те ще заработват не само с изпълнение на акробатични номера, но и с участие в радиото и телевизията с цел пиар на префектурата.

През ХV в. в Страната на изгряващото слънце нинджите са били разузнавачи, шпиони или наемни убийци. Според легендите, те са били тренирани още от детството си в сложното изкуство нинзюцу, коментира Би Би Си. В миналото тези бойци са били длъжни да се добират до нужната информация, да могат да се отбраняват с всякакво оръжи (включително и с голи ръце), да се появяват и изчезват внезапно, да имат познания в местната медицина, билколечение и акупунктура. Нинджите са могли да престояват дълго време под вода, дишайки през сламка, да се катерят по скали, да виждат добре в тъмнината, да притежават силно обоняние и да се ориентират в местността.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки