Как в Пловдив погребаха една от красавиците на Тютюневия град


Как в Пловдив погребаха една от красавиците на Тютюневия град
Жива верига брани тютюневия склад от събаряне
11 Март 2016, Петък


Общината се обърка в обясненията си паметник на културата ли е уникалната сграда и защо трябва да бъде пратена на бунището на историята

Автор: Камен Колев

Че пловдивската общинска администрация има нелепо отношение към културните си ценности не е новина. Но е срамно, че вместо да се опитват да опазят архитектурното наследство, да привлекат туристите с красивите старинни сгради, да направят така, че Пловдив наистина да се прочуе като Европейска столица на културата, общинарите нехаят и допускат кощунствена разруха на стари културни паметници.

Такава е сградата на някогашния тютюнев склад на "Ориент Табако", на чиято уникална история „Десант“ посвети наскоро цяла вестникарска страница. Тихомълком на 6 март, в почивния ден неделя, зданието, собственост на известния някогашен род тютюнотърговци Чапрашикови, бе сринато почти до основи.
Складът на „Ориент Табако" е част от т. нар. Тютюнев град - ансамбъл от старинни фабрики за преработка на тютюн и складове от края на XIX и началото на ХХ век, описан от писателя Димитър Димов в прочутия му роман „Тютюн".

През 1923 г. в Пловдив съществуват общо 30 тютюневи къщи, които разполагат с 32 склада за манипулация и съхраняване на тютюни, от които 20 са построени за тази цел. Те представляват масивни 4-5-етажни сгради, изградени в идеалния център на Пловдив и национализирани след 9 септември 1944 г. по 3 различни закона.
През 2008 г. пловдивската цигарена фабрика е приватизирана и част от складовете стават собственост на купувача. Но още преди продажбата част от тях са били обект на сделки с частни лица.

Макар някога кварталът да е кипял от аромати на тютюн и индустриален живот, днес много от сградите са полуразрушени, заклещени са в клопката на съдебните претенции на много собственици или пък са купени от бизнесмени с амбициозни планове за десететажни хотели и търговски центрове.
С неясна съдба е складът на бул. „Христо Ботев" до Сточна гара. Купен е от вдовицата на бившия директор на Захарния комбинат Петко Моравенов и фирма, регистрирана в Колумбия, САЩ. Сделката е била за над 2 млн. лв.

В неизвестност тъне и съдбата на "Ориент Табако", който бе бутнат от багери и само благодарение на живата верига на будни граждани и шума, който се вдигна в медиите, сградата не бе разрушена до основи.
Пустееща от десетилетия, официално тя е частна собственост. Заема голям и апетитен терен в центъра на Пловдив - 1464 кв. метра, а разгърнатата застроена площ е над 5000 кв. метра. През 2009 г. складът стана собственост на акционерното дружество "Пи Джей Трейд" чрез финансова хватка с фирма "Одрин 8", основана няколко месеца преди сделката от рекламния бос Красимир Гергов.

„Пи Джей Трейд" се занимава с недвижими имоти, строителство на жилищни и индустриални постройки. Неин изпълнителен директор е италианецът Фабрицио Алемано, който преди време преговаря с хотелската верига „Хилтън“ за златния парцел. Идеята бе сградата да бъде съборена, за да се построи на това място 17-етажен хотел, търговски обекти, супермаркет, паркинг.

Проектът дори печели приза "Луксозен обществен проект" в годишните VIP Property Awards през 2013 г. Въпреки това, пловдивските архитекти се обявиха против построяването на многоетажен бетонен колос в сърцето на Тютюневия град.
До строителство на комплекса така и не се стига. Междувременно върху тютюневия склад е наложена възбрана поради неплатени дългове от фирмата собственик „Одрин 8" ЕООД. 48 200 лева са само задълженията от местни данъци и такси към Община Пловдив, става ясно от справка на длъжниците на общината.

Какво се случи на 6 март, в неделя? След като багери започнаха да събарят сградата, около 50 души се хванаха за ръце и направиха жива верига пред зданието. В групата на протестиращите се включиха шефовете на общинската фондация "Пловдив 2019" Светлана Куюмджиева и Валери Кьорленски, както и много интелектуалци.
Въпреки съпротивата, при събарянето бяха унищожени и уникалните стенописи на българския художник Вълчан Петров. По стените на приземния етаж в продължение на месеци той е рисувал Храма на фармацията като част от интериора на „Аптека 22“ в края на 80-те години. Големият художник пристигна сред руините с каталог в ръка, за да покаже фотоси на стенописите, изобразяващи развитието на фармацията и медицината от Античността до наши дни.

Объркани от спонтанната гражданска реакция, от местната администрация се оплетоха в обяснения кой и защо е дал разрешение сградата да бъде разрушена. Най-напред заместник-кметът по строителството инж. Димитър Кацарски обясни, че не знае кой е разпоредил и подписал документите.
Сградата е паметник на културата от 1977 г. Тя се намира на територията на групов паметник - Историческа зона „Филипопол - Тримонциум - Пловдив", обявена с Протокол №5 от 22.05.2000 г. на Националния съвет за опазване на паметниците на културата, съобщават от Националния институт за недвижимото културно наследство.

Според кмета на Пловдив Иван Тотев това не е така. Той се позовава на справка от НИНКН от 2010 г., според която тютюневият склад не е паметник на културата, нито попада в групов архитектурен паметник или в охранителна зона.
Само ден след събарянето се заговори за стара „техническа грешка", както и че тютюневият склад ще бъде обявен за индивидуален паметник на културата. Сградата е била в процедура да бъде обявена за такъв, обясни арх. Виолета Раева, която дълги години бе представител на Института за паметници на културата в Пловдив.

"Още през 1985 г. сградата е била декларирана, но погрешка за паметник е вписан съседен имот. Това в общината го знаеха", каза Раева. Междувременно прокуратурата започна  проверка по случая. Срокът на приключването й е 30 дни. Министерството на културата пък разпореди събарянето на склада да спре. Министърът на културата Вежди Рашидов дори разпореди той да бъде възстановен в оригиналния му вид.
Рашидов разпореди още да започне производство за налагане на административни санкции на виновните за унищожаването на недвижима културна ценност. Според министъра, тези, които са съборили тютюневия склад, както и лицата, които са допуснали това, грубо са нарушили разпоредбите на Закона за културното наследство.

Още през януари 2014 г. Министерството на културата е информирало Община Пловдив, че сградата попада в защитена територия и всички намеси трябва да се съгласуват по Закона за културното наследство.
От там добавиха, че ведомството ще упражни всички свои правомощия за отстраняване на последствията от посегателството върху културното наследство.


Багери сринаха почти нацяло уникалната сграда Художникът Вълчан Петров показва пред репортери каталог с унищожените стенописи Един от съсипаните стенописи

В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки