Въвеждат се нови промени в наредбата за директните плащания


Въвеждат се нови промени в наредбата за директните плащания
08 Март 2016, Вторник


Корекциите целят опростяване на контрола и улесняване на фермерите при кандидатстването


Промените в Наредба 3 от 17 февруари 2015 г. за условията и реда за прилагане на схемите за директни плащания, обнародвана тези дни в „Държавен вестник“, предвиждат междинните култури да могат да бъдат проверени като засети, налични или като растителни остатъци след заораването, в периода от 1 октомври до 1 декември на годината на кандидатстване. Задължително условие е след 15 април на следващата година тези култури вече да ги няма.
Първи март бе датата, която постави началото на Кампания 2016 г. за директните плащания. Цитираното изменение в Наредба 3 цели опростяване при извършването на контрол от страна на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) и изготвянето на графици за проверки по отделните изисквания.

Сред останалите корекции в нормативния акт е и конкретизирането на периода, през който следва да бъдат издадени документите, с които се удостоверяват минимални добиви от заявените площи за култура за една кампания по схемите за обвързано с производството подпомагане за плодове, зеленчуци и зеленчуци оранжерийно производство. Това ще внесе по-голяма яснота за бенефициентите по схемите и ще улесни служителите на ДФЗ при приема на тези документи.

Въведено е и изискването за географско правно основание, на база на която земеделците ще заявяват площите си, като ще бъде посочвана геометрията, за които те имат правно основание. Именно в тези рамки ще могат да бъдат заявявани площите за подпомагане. Само за миналата година чрез въвеждането на този принцип са спестени 100 млн. лв. за площи, които не са покрити с валидно основание.
От тази година се въвежда и изискване за притежание на зоотехнически сертификат за животните под селекционен контрол. С новите изменения се уеднаквяват изискванията за замяна на животни по схемите за обвързано с производството подпомагане и схемите за преходна национална помощ за животни.

ДФЗ ще извършва и детайлизиращи проверки за изкуствено разделяне на стопанството по схемата за преразпределително плащане, намаленията по СЕПП и схемата за дребни земеделски стопани. Целта е да се избегнат възможностите за изкуствено създаване на условия от страна на земеделските стопани, с цел неправомерно получаване на субсидии по схемите за директни плащания.
Променя се и срокът, в който кандидатите за директни плащания могат да оттеглят заявлението си или част от него. На електронната страница на МЗХ ще бъде публикуван Наръчник за кандидатстване, който цели максимално улеснение на земеделските стопани при кандидатстването.

Директните плащания по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП) тази година са в размер на 162 лева на хектар. Общият бюджет на субсидиите е 597, 904 милиона лева. Минималният размер на стопанствата, които могат да получават директни плащания, е намален на 0,5 ха. Допустимите за отпускане на помощи земи са обработваема земя, постоянно затревени площи – пасища за косене или пасища за паша при спазване на гъстота от 0,15 животински единици на хектар, както и трайни насаждения.

Важна промяна има в „Селскостопанските практики, които са благоприятни за климата и околната среда - Зелени директни плащания“ (ЗДП). Ставката е 125,75 лева на хектар. Според новия график те са изтеглени за плащане в края на април,а не както бе планирано в периода май – юни 2016 г. 1662 лева на хектар е ставката по Схемата за обвързано подпомагане на плодове, а 2071 лв. по Схемата за обвързано подпомагане на зеленчуци. За зеленчуци оранжерийно производство са предвидени по 8814 лева на хектар. По Схемата за обвързано подпомагане на протеинови култури са предвидени по 281 лв./ха.

За животновъдите по схемите за различните животни ставките са следните: 254 лв. за млечни крави на глава животно, 250 лв. за месодайни крави или юници, 368 лв. за млечни крави под селекционен контрол, 89 лв. за овце майки или кози майки, 68 лв. за овце или кози майки под селекционен контрол, 499 лв. за биволи.
По Схемата за преходна национална помощ за говеда, необвързана с производството, ставката е 193 лв. на глава животно, а 338 лв. е за биволи.

По Схемата за преходна национална помощ за овце майки и кози майки, обвързана с производството, подпомагането е 38 лв. По Схемата за преразпределителното плащане ставката е 148,60 лв. на хектар, а по Схемата за млади земеделски стопани - 40,50 лв./ха.
Оторизациите за младите фермери ще започнат в периода май-юни.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки