Бургас в огледалото на корупцията и спрените обществени поръчки


Бургас в огледалото на корупцията и спрените обществени поръчки
Бойко Борисов удари по най-хваления си кмет Димитър Николов. Спря му поръчка за над 13 милиона лева
26 Февруари 2016, Петък


Спортен комплекс в жк „Славейков“ в морския град явно няма да има. Какви обвързаности се крият зад този провал?

Автор: Янко Георгиев

Всеизвестна е мисълта на Уинстън Чърчил, че няма вечни приятели, а само вечни интереси. Тази крилата фраза важи с особена сила за българската политическа действителност. Дали поради натиск от Европа, или защото е решил, че толерирането на олигарси като депутата от ДПС Делян Пеевски вече му вреди твърде много, премиерът Бойко Борисов реши да се опре на кризисния пиар.

Спирането на големи обществени поръчки като тези за изграждането на автомагистрала „Хемус“ и отпечатването на новите лични карти бяха първите удари на Борисов срещу корупцията. В медийното пространство вече имаше публикации, че зад тези две много сладки държавни хапки стоят фирми, свързани с боса на „Лукойл – България“ Валентин Златев и с Делян Пеевски.
Зает да изчисти поне малко образа си в огледалото, както е модерно да се казва напоследък, Борисов посегна дори и на своя партиен заместник в ГЕРБ - кмета на Бургас Димитър Николов.

Морският град бе превърнат във витрина на първия мандат на Борисов, а местната власт бе щедро отрупвана с държавно финансиране и пари от еврофондовете. Това, разбира се, доведе до множество съмнителни сделки, които облагодетелстваха пряко или косвено близки до ГЕРБ фирми. Всичко обаче оставаше без реакция от министър-председателят до края на миналата седмица.
На 18 февруари медиите съобщиха, че Бойко Борисов е издал заповед за спиране на обществена поръчка за проектиране и строителство на спортен комплекс със закрит басейн и игрище за футбол в бургаския жк „Славейков", на стойност 13 млн. лв.

Причина за прекратяването на проекта са съмнения за свързаност на избраните изпълнители - фирмите "Джи пи груп" и „АБ Инвест НН”, съответно със Златев и Пеевски.
През 2012 г. Българската федерация по борба (БФБ), съвместно с фирма „Евробул БФБ“ и морската община (участваща със собствеността на имота от 23 дка), възнамеряваше да реализира мащабен проект, но начинанието гръмко се провали. В края на април 2015 г., след близо три години бездействие от страна на строителя, Община Бургас прекрати безславно договора за концесия с БФБ.

Още не скъсал контракта, бургаският кмет предложи нов грандомански проект - на мястото да се построи нов плувен басейн с олимпийски размери и футболен терен за нуждите на местния клуб „Нефтохимик”, който от години не разполага със свой терен.
Общият бюджет на проекта възлизаше на 13 млн. лв., от които 11 700 000 лв. трябваше да дойдат по линия на европейския фонд за градско развитие „Джесика“, а останалите 1 300 000 лв. - от Община Бургас, чрез поредния банков заем.

Кредитът бе отпуснат от Регионалния фонд за градско развитие и френска банка. Срокът за усвояването му е до 31 юли 2017 г., като ще бъде погасяван 10 години напред.
На 8 февруари т.г. бяха отворени офертите на кандидатите за строежа на спортния комплекс  - консорциум „Планекс Дизайн”, който предложи 18 231 182 лева, консорциум „Спортен комплекс Бургас 2015” - 12 999 947 лв., Обединение „Бургас спорт” - 12 997 891 лв. и „Щрабаг – спортен комплекс” 12 870 077 лв.

Нито един от четирите кандидати не е случаен. Да започнем с варненската „Планекс”, която се свързва с ТИМ. Тя се занимава със строителство на търговски и административни сгради. Фирмата е участвала и в друга обществена поръчка в Бургас – тази за строеж на басейн и спортна зала в „Меден рудник”, но тогава беше отстранена заради нередовна документация. Компанията е изпълнител на строежа на така наречения експозиционен център „Флора” в Бургас, на стойност 3,5 млн. лв.

В консорциум „Спортен комплекс Бургас 2015” водеща е фирмата „Кристална вода“. Нейното име скандално нашумя през 2009 г., когато спечели проекта на ремонт на ВиК мрежата в община Приморско. Сред акционерите на „Кристална вода" бе Мадлен Стоянова, депутат по това време и член на Висшия съвет на БСП.
Според правилника на парламента обаче народните представители нямат право да участват в управлението на търговски дружества, затова след скандал в медиите Стоянова бе принудена да се оттегли.

Консорциумът „Щрабаг – спортен комплекс” е собственост на печално известната австрийска компания „Щрабаг“. Лошата слава на фирмата тръгна от некачествените ремонти на Летище София и на още десетина големи обекти в цялата страна. Персона нон грата навсякъде другаде, тази фирма затвърди позиции на бургаска сцена.
Там тя спечели обществена поръчка за строежа на т. нар. „Централна автобусна спирка“, като получи за това близо 2 700 000 лв. Само месец след завършването на обекта общинска администрация в Бургас призна, че австрийците са се опитали да икономисат от строителните материали, като ги заменят с по-евтини китайски аналози. Разбира се, за сметка на качеството.

Идва ред и на обявения за победител в спряната обществена поръчка - консорциум „Бургас спорт“. Водеща фирма в него е „Джи Пи груп“ ООД. От години тя се свързва с името на президента на „Лукойл – България“ Валентин Златев. Въпреки заявленията му пред медиите, че няма нищо общо с дружеството, фактите говорят друго.
„Джи Пи груп“ ООД е създадено през май 2006 г. като основен акционер формално е Владимир Владимиров-Житенски. „Джи Пи груп" строи бензиностанциите и газстанциите на „Лукойл“ у нас. Компанията работи и на територията на "Лукойл Нефтохим" по най-голямата каталитична инсталация за хидрокрекинг в Източна Европа.

Другата индиректна връзка с Валентин Златев е, че компанията беше ангажирана с изграждането на голф комплекс „Правец ризорт" на мястото на бившата резиденция на Тодор Живков. Официално той е собственост на фирма "Тера тур сервиз", която се управлява от Васил Златев – баща на шефа на „Лукойл".
„Джи Пи груп" е строител и на офис сградата на „Лукойл" в София, както и на хотел „Хелиос Бийч" в Обзор, в който Борисов бе засечен на гости при Златев в началото на първия си премиерски мандат.

Другата фирма в печелившия консорциум „Бургас спорт“ е „АБ Инвест НН”. Това е бившата „Агроинвест“ ООД, която пък се свързва с Делян Пеевски.
Часове, след като бе обявено, че спортният комплекс в Бургас е сред спрените от Бойко Борисов поръчки, морската община излезе с официално становище. В него се твърди, че поръчката е прекратена не от премиера, а от заместник-кмета на града Чанка Коралска.
Причината не били някакви съмнения за корупция, а това, че нито една от фирмите не се била вместила във финансовата рамка за изграждането на спортния комплекс, която е в размер на 11 589 859 лв. Кандидатите искали повече пари, за да реализират проекта.

„Това е основание да се обяви нова обществена поръчка, в която ще променим параметрите, заложени в заданието за проектиране на Спортен комплекс „Славейков“, така че то да се вмести в параметрите на гласуваното от Общински съвет решение“, се казва в съобщението до медиите. 

Това обаче изобщо не отговаря на истината. Посочената в общинското прессъобещение сума представлява само парите, които уж трябваше да бъдат усвоени по програмата „Джесика“. За кредита от 1,3 млн. лв. изобщо не се споменава. Общото финансиране на проекта всъщност надхвърля 13 милиона лева. Така излиза, че цели три консорциума, включително спечелилият „Бургас спорт“, са дали оферти под прокламираната финансова рамка.

Вероятно кметът на Бургас Димитър Николов също минава в режим на кризисен пиар, за да спаси имиджа си, или пък, подобно на шефа си Бойко Борисов, се е погледнал в огледалото. Въпросът е какво и по-скоро кого е видял там.


На това място в бургаския жк „Славейков“ вече трябваше да е започнало изграждането на грандиозен спортен комплекс

В категории: Бургас , Горещи новини

6
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
6
Lina
09.08.2016 21:19:53
0
0
You've really imeresspd me with that answer! http://uofzlq.com [url=http://mrxixi.com]mrxixi[/url] [link=http://thqenx.com]thqenx[/link]
5
Graceland
09.08.2016 13:41:57
0
0
Superb <a href="http://gtmvvrkhgz.com">infitmaroon</a> here, ol'e chap; keep burning the midnight oil.
4
Caro
08.08.2016 19:50:19
0
0
Cainllg all cars, calling all cars, we're ready to make a deal. http://nsjnmdifirq.com [url=http://mqumzzz.com]mqumzzz[/url] [link=http://mebutk.com]mebutk[/link]
3
Tailynn
08.08.2016 05:07:12
0
0
Heck of a job there, it <a href="http://gobqcz.com">ablteuolsy</a> helps me out.
2
Emberlynn
07.08.2016 21:38:44
0
0
Starsucks is more like it. I like my lattes with an actually coffee taste to it. Not milk with a splash of caffeine. The coaere,espefsso,pfstrie stands in Epcot are by far better quality and taste.
1
Браво, Десант-чици,
26.02.2016 14:40:38
0
0
право куме, в очи...Сами че не се лъжете, всичко е ПР кампании. Нищо не е в състояние да раздели Б.Б. и неговите подгласници от "великите милиардери" с дъх на петрол, например. Гарван гарвану око не вади. Да сте видели някога "злат"-ният да е пострадал от нещо? Да му е издърпано черджето? На Б.Б. толкова му личи, когато е двуличен!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки