Българският мед сред най-търсения в Европа


Българският мед сред най-търсения в Европа
23 Февруари 2016, Вторник


Българският мед е с най-високо качество и се търси на най-претенциозните пазари в Европа. Поради тази причина отрасълът е експортно ориентиран,


тъй като в огромната си част продукцията отива на външни пазари.
Като цяло сектор „Пчеларство“ отчита по-добри резултати спрямо предходната 2014 г. За изминалата 2015 г. пчелните стопанства в България бележат ръст с над 11%. Имаме окрупняване на пчелните стопанства и с около 27% увеличение в броя на пчелните семейства. През 2015 г. производството на пчелен мед достига близо 11 400 тона.
Направена нотификация за изменение на Програмата за развитие на селските райони  2014 – 2020 г., което цели да подкрепи индиректно пчелните семейства. От тази година в обхвата на сегашната кампания по директни плащания ще бъде включено направлението „Подсигуряване разнообразна паша на пчелите и осигуряване на естествено опрашване“.

През изминалата година малко над 350 пчелни стопанства са кандидатствали по различните мерки на ПРСР и в по-голямата си част те ще бъдат подкрепени.
Над 7 млн. лв. беше общата подкрепа за сектора през изминалата година. Надявам се, че пчеларите ще проявят интерес към мярката за малките стопанства от програмата, по която тази година ще има прием, съобщават от агроминистерството.

"В диалог можем да намерим правилната формула за успешния път напред за развитие на пчеларския сектор. Политиците с инструментите на законодателството, експертите със знанията си, науката с научните изследвания, пчеларите с опита и житейската си мъдрост", заяви зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в групата Мария Габриел на пчеларския форум.

„Важно е във всеки да витае духа на обединението. Имаме очертани приоритети, резолюция с ясно посочени предизвикателства, с които трябва да се справим. В пътя към търсенето на отговори още по-ясно ще се открои необходимостта от истинско обединение, за да бъдат решенията по-бързи и конкретни“, допълва Мария Габриел.
По време на форума бяха обсъдени множество въпроси, свързани с обучението на пчелари и идеите за училища по пчеларство, привличането на млади хора в сектора, организационната структура на пчеларските асоциации в отделните държави, пазарът на мед и пчелни продукти.



0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки