Влак се композира, но къде да спира


19 Февруари 2016, Петък


„През изминалите двадесет години драстично се промени структурата на пътникопотока и товаропотока в страната.

Автор: Яна Славянска

Налице е голямо намаление в интензивността на влаковото движение и обема на работа. Това налага капацитетът на железопътната мрежа да се приведе в съответствие с тези обеми“, коментираха преди време от Националната компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ). И запретнаха ръкави да закриват гари, други да превръщат в спирки, да предават за скрап релси и т.н.

За да не останат по-назад, и БДЖ се включиха в съсипването на жп транспорта у нас – изпоспряха влакове и се заеха да разпродават така наречения си „подвижен жп състав“. Следствие на което вече няма кой да кара влака – както признаха от железниците преди около месец – средно на ден не достигат по 15 локомотива. Затова и треновете ни вече хронично закъсняват и при тръгване, и при пристигане – изчаквайки по коловозите да си менкат локомотивите.

И как да е иначе, като вече почти 30 години държавните ни железници не са купили нито един нов локомотив! Последно това се е случило през 1987 г. Още през 2013 г. „Десант“ писа, че локомотивите и мотрисите, които в България не се поддържат, се изкупуват обратно за жълти стотинки от Чехия и Полша и се рециклират там, след което отново се връщат на релсите, но в чуждите държави. Отделно, елементарната сметка показва, че разменяме кон за кокошка – обновяването на един стар локомотив излиза към 850 хил. лв., а купуването на един нов – 5 милиона лв., пък ние продаваме ветераните за... 200 хиляди евро! 

Като към опустошаването на локомотивния ни парк се прибавят и безспирните ремонти по трасетата, разписанието на влаковете става толкова ненужно, колкото и на един шофьор му трябва за управлението на конските сили, скрити под капака на автомобила му, упътване на размахването на камшик.
В сряда по обяд справка в електронния пътеводител на БДЖ показваше, че на гара София между 12,30 и 15,30 ч. закъсняват цели три композиции – от Русе (30 минути), от Бургас и от Пловдив (по 15 минути). Влакът пък от столицата до Бургас, който трябваше да спре на бургаската гара в 14,30 ч., също пристигна с около половинчасово закъснение. Забавяне се отчита дори в движението на международните тренове...  

Същия ден – 17 февруари – за пореден път излязоха на протест жители на плевенското село Горни Дъбник, които не са съгласни с превръщането на тамошната жп гара в спирка. Ежедневно от нея на влакове се качват по над 30 човека. Местното население се притеснява, че ако останат без гарата, ще се сложи кръст и на намиращите се там зърнобази, в които е складирана продукция за Държавния резерв.

Междувременно преди десетина дни тръгна петиция срещу насрочено за март закриване на жп гара Белица по линията Септември-Добринище. Както „Десант“ наскоро писа, само преди месец последната у нас теснолинейка отбеляза своя 70-годишен юбилей.
От правителството се кълнат, че развитието на жп транспорта е приоритетно. Докато обаче то тръгне „по вода“, пардон – „по релси“, в родината ни може да не остане ни един читав влак, нито пък гара, дори за двама, където да спира.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки