Умря последната надежда за Северозападна България


Умря последната надежда за Северозападна България
19 Февруари 2016, Петък


Правителството се отказа от най-ключовия проект за региона, подготвян 13 години, и в който са вложени 12 млн. лв.

Автор: Илияна Христова

От 2 седмици Северозападна България е в шок. Правителството на ГЕРБ се отказа от модернизацията на жп линията Видин - Медковец, част от европейския коридор №4 (Солун-София-Прага-Берлин-Нюрнберг).
По проекта се работеше 13 години, вложени бяха над 12 млн. лв. Предварителните планове и схеми бяха изготвени, остана да се кандидатства пред ЕС за строителството на скоростното трасе.

Няколко правителства, вкл. и първото на ГЕРБ, се канеха да кандидатстват по механизма “Свързана Европа”. Бойко Борисов и транспортният му министър Ивало Московски обаче се отказаха, макар проектът да е ключов за съюза и от реализацията му да зависи съдбата на най-бедния регион в България и в цяла Европа.
Официалното обяснение е, че жп магистралата е нерентабилна и държавата ни не кандидатства, защото Европейската комисия нямало да го одобри. Това е пълна лъжа, защото самата комисия нееднократно е заявявала, че би поощрила както България, така и Румъния в изграждане на скоростен коридор.

Има и европейски регламент (1316/2013), който обявява проекта за приоритетен. От друга страна, трафикът по Дунав мост 2 в последната година се вдигна с 40%, което показва, че маршрутът се ползва, има търсене за него и една скоростна жп лента щеше да бъде натоварена.
Планът предвиждаше скъсяване на разстоянието между София и Видин от 5 на 3 часа, напълно нова обслужваща инфраструктура, създаване на хиляди работни места, от които Северозападът изпитва отчаяна нужда, наемане на квалифициран персонал. Щеше да доведе и до всички съпътстващи ползи – приток на хора, вдигане на цените на имотите и т.н.

Именно този проект бе определян като стратегически за региона, а и като един от най-важните за България – фигурира като такъв във всички транспортни стратегии. В Северозападна България щяха да се излеят около 400 млн. евро, 85% от които безвъзмездно от ЕС – рядък шанс, който втори път няма да имаме. ГЕРБ обаче се отказа изведнъж, внепзапно, в 12 без 5, без някой да може да опонира (срокът за кандидатстване изтече на 16 февруари).

От ситуацията ще се възползват Македония и Сърбия, защото товарите от Солун в перспектива ще се пренасочват към тях. Това прави българският отказ подозрително престъпен. Отново ли сребролюбци продадоха интереса на собствения си народ?
Решението на ГЕРБ предизвика невиждано до момента съюзяване на опозиционните политически сили във Видин. Депутати от различни партии също реагираха гневно, като най-активни във въпросите си към Московски бяха, а и продължават да са, народните представители от Патриотичния фронт.

Всички те сега искат изслушване на премиера Борисов – как така се оказа, че България загроби вложени милиони, отказа се от още стотици милиони и от единствения шанс за спасение на Северозапада. А точно преди 5 месеца, на 8 септември 2015 г., при посещението си в Берковица българският министър-председател заяви дословно следното: “Миналия мандат и тази година правителството приключи доста големи проекти в Южна България. Догодина ще положим усилия и за Северозападна България". Е, видя се какви са “усилията”. Истинска гавра с България и нейния Северозапад!


Изоставане
Парадоксално е, че по механизма „Свързана Европа” България поиска най-малко пари в сравнение със съседите си. Страната ни кандидатства пред ЕС с проекти за 179 млн. евро, Гърция - за 700 млн. евро, а Румъния - за 1,1 млрд. евро. Трагичното не е, че правителството на Бойко Борисов не може да работи с европейските фондове. А че това неумение води до изоставане на България спрямо конкурентните й държави.


На гара Видин няма да спират скоростни влакове Линията Видин-Медковец, част от трасето Солун-София-Средна Европа, фигурира като приоритетна във всички транспортни стратегии. Оказа се, само на книга

В категории: Общини , Горещи новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Обикновен българин
20.02.2016 15:51:01
0
0
Северозапада е бил и ще бъде беден край на идеалисти,хитруващи-изтерзани българи.От 1002 год.похода на Василий Втори ср.нашият край с разрушения и сеч над местните бъларски войници,които пазили крепостите до татарските нашествия 1242-1280 год,нее виждал големи добрини нашият край.1950-1958 при ТКЗС обезземленият наш българин от р.Тимок до Кнежа е отишъл по градовете и селата са опустяли.Надеждата е да сме живи и здрави ние северозападните.Политиката и старата мотика не са за нас.[bluescreen]
1
DEDO JOCO
19.02.2016 13:05:27
0
0
SEVEROZAPADA POMNI I NE ZABRJAVA!E TOVA NE MOZA DA RAZBERE PRAVECHKIJAT OV4AR,
A SEGA I BANKINSKIJA!AMA SKORO SHE MU UVRE TIKVATA!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки