Доброволци ще участват в разкопките на Никополис ад Иструм край Търново


Доброволци ще участват в разкопките на Никополис ад Иструм край Търново
30 доброволци вече са изявили желание да се включат. Набират кандидати още месец
15 Февруари 2016, Понеделник


Хора с различни професии, но с интерес към историята и археологията, ще могат да се включат на доброволни начала в разкопките, които това лято ще се проведат

Автор: Здравка Христова

в античния град Никополис ад Иструм край Велико Търново. Идеята за това е на кмета на село Никюп Йорданка Атанасова, а археолозите я адмирират.
“Това е отличен начин да си рекламираме старините и историята, а и да помогнем на археолозите, които от десетилетия работят тук”, споделя кметицата.

Доброволците няма да получават възнаграждение за работата си. Дори нещо повече, те ще поемат разноските по престоя си на разкопките, който може да бъде от 5 до 14 дена.
“Около 20 лв. на ден ще излиза пребиваването на тези, които искат да работят на обекта. Седем лева ще е нощувката и още десетина-петнадесет лева ще излиза храната. Хората ще могат да си готвят, което още повече ще облекчи разходите им, или пък ще си поръчват в ресторанта”, уточнява подробностите доц. Павлина Владкова. Тя е археолог в Регионалния исторически музей във Велико Търново и от години е ръководител на разкопките в древноримския град.

Ентусиастите, които откликнат на предложението, ще участват в проучването на голяма обществена сграда, разкрита в древния град, основан през 102 година от император Траян в чест на римската победа над даките.
Желаещите могат да се записват до май при ръководителя на експедицията доцент Павлина Владкова. Тя вече е правила този експеримент, но със студенти от Великотърновския университет, които не учат археология. И е убедена, че кандидати за работа на разкопките ще има.

Близо 30 души вече са поискали да се включат от 1 август. Сред тях са журналист, професионален фотограф, графичен дизайнер, ай ти специалист, съобщи доцент Владкова.
“Тези хора с различни професии ще ни бъдат в помощ, защото освен в изкопните работи, през тяхната различна гледна точка може да развием нашата работа на археолози и да видим неща, които са скрити за вече професионалните ни очи”, споделя доц. Владкова.
Хората ще могат да видят специфичната археологическа работа в различните й насоки. На доброволците ще им е любопитно, защото сградата, в чието разкриване ще помагат, е древноримската данъчна служба, каквато за първи път се проучва по българските земи, казва още ръководителят на разкопките.

Тя не крие опасенията си, че сред доброволците може да се окажат и иманяри, които да използват престоя си на Никополис ад Иструм с користна цел.
“Надявам се да успея да ги разпозная бързо. Като цяло съм спокойна, защото Никополис ад Иструм е социализиран обект и с добре организирана охрана. В последните години иманярските набези рязко са намалели и нямаме проблеми от такова естество”, посочи археологът.

За 116-и път ще започнат това лято разкопките в Никополис ад Иструм. Първата експедиция е била през 1900 г. и е проведена с указ на Фердинанд.
Доц. Павлина Владкова работи на древния градски площад, където от няколко години се занимава със сграда, която е била данъчна институция. Директорът на музея Иван Църов няколко десетилетия пък проучва водния резервоар и изследва как точно римляните са организирали водоподаването си.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки