През февруари се очакват наднормени температури


През февруари се очакват наднормени температури
09 Февруари 2016, Вторник


Къде на шега, къде наистина, първият месец на новата 2016 г. вече е зад гърба ни.


Автор: Интервю на Яна Славянска

След изобилните снегове и драматичните студове, с които той премина у нас, дойде време да посрещнем Малък Сечко. Какъв ще бъде той, разговаряме с Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ-БАН.

- Какво време ни очаква през февруари и как то ще се отрази на посевите?
- В началото на февруари агрометеорологичните условия ще се определят от високи за сезона температури, следствие на което есенните посеви в полските райони на страната ще преминат от дълбок в относителен покой.
През повечето дни от първата половина на февруари средноденонощните температури ще надвишават значително климатичните норми и биологичния минимум, необходим за възобновяване на вегетационните процеси при зимните житни култури. На места в полските райони при пшеницата и ечемика ще се създават условия за протичане на слабо изразена вегетация, но промяна във фенологичното състояние на посевите  не се очаква – при зимните житни култури ще преобладава фаза братене.

- Как ще се отразят очакваните наднормени температури на овошките?
- Наднормени температури до средата на месеца ще нарушат принудителния покой при част от раноцъфтящите овощни видове в южните райони на страната, при които топлото време в началото на зимата провокира преждевременно набъбване, а на места - и разпукване на плодните пъпки.

- Очакват ли се температури, които ще са критични за земеделските култури?
- В средата на второто десетдневие се очаква застудяване и преустановяване на преждевременната вегетация при зимуващите земеделски култури. През втората половина на февруари температурните условия ще бъдат близки до обичайните за периода и ще задържат развитието на есенните посеви и трайните насаждения. Изключения са възможни на отделни места предимно в крайните южни райони на страната и по Черноморието.
Прогнозираните стойности на минималните температури през февруари, които ще са от порядъка на минус 8 -13оС, са над критичните за зимните житни култури.

- Тези дни отбелязахме празника Трифон Зарезан. Кога през този месец ще имаме подходящи условия за провеждане на традиционните резитби при лозите?
- През февруари по-подходящи условия за провеждане на резитбите в лозовите и в овощните масиви, за провеждане на зимните растителнозащитни пръскания при овошките ще има през първата половина от месеца и към края на третото десетдневие.
В районите с регистрирани ниски януарски температури под минус 16-20оС (Видин, Монтана, Кнежа, Плевен, Казанлък, Кюстендил, Пазарджик, Пловдив, Добрич) резитбите при лозите, особено при десертните сортове, трябва да се извършват след вземане на проби за установяване на евентуални повреди от измръзване.

- А има ли към момента установени повреди от измръзване при зимуващите земеделски култури?
- През студените януарски дни образувалата се трайна снежна покривка предпази есенните посеви от измръзване. Повреди от измръзване са констатирани при част от овошките, наблюдавани в агростанциите при НИМХ-БАН. В агростанция Кнежа при дюлята са до 80%, сливата – до 50%, крушата – до 20%. В североизточните райони (агростанция Силистра) повредите при кайсията са до 20%. В агростанция Пловдив повреди от измръзване са установени при десертните сортове лози до 20%, при кайсията – до 30%. В района на Ямбол повредите от измръзване при прасковата достигат 30%.


В категории: Интервю , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки