От ДЕОС увредили паметник на съратник на Левски


От ДЕОС увредили паметник на съратник на Левски
Бюст-паметникът на Петър Берковски
07 Февруари 2016, Неделя


Паметникът на Петър Берковски в Хасково ще бъде демонтиран от центъра на областния град. Причината е, че се налага да бъде ремонтиран.

Автор: Янко Георгиев

От хасковската общинска администрация поясняват, че през август Движение за европейско обединение и солидарност (ДЕОС) – партията, създадена в социалните мрежи от участници в протестите срещу кабинета „Орешарски“ – откри предизборната си кампания с почистването на мемориала. Впоследствие се оказа, че то е извършено с препарати, които са увредили бронза и сега патината на бюста е унищожена и паметникът има неугледен вид.

Според реставратора от Историческия музей в Хасково Владимир Димитров, бюстът трябва да бъде демонтиран и откаран в ателие. Други негови колеги обаче са на мнение, че това не се налага, а реставрацията може да се извърши на място след края на зимата.
От кметството не могат да се свържат с младежите от ДЕОС, за да обяснят с какъв препарат са чистили мемориала.

Освен че взима активно участие в освобождаването на България от османско робство, Петър Берковски е и първият окръжен управител и кмет на Хасково, който е оставил спомен за строг, принципен, безкомпромисен, неподкупен стопанин на града.
Когато през есента на 1872 г. Васил Левски основава Хасковския частен революционен комитет, негов  председател  става именно Петър Берковски. Поради „партизански борби“ напуска кметската длъжност по собствено желание.
Революционерът е бил изключително близък и с Георги Раковски и Панайот Хитов. Неговият бюст-паметник е открит на 24 юни 1971 г. Автор на монумента е Яни Ставрев.



1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
playboy arbiter mediator refe
08.02.2016 07:49:42
0
0
taj kato se diskutira za pametnizite na savetski i komunistisheski simvoli verojatno i s zel otvlishane na vnimanieto na naselenieto kam ne tolkova vashni
problemi to s humor i fantasii moshe da se pomisli konkretno varhu tesi temi .
naprimer v grad varna ima njakolko imposantni pametnika stroeni po vreme na komunisma za desetki milioni leva edinia e v morkata gradina s 1 komunistisheski boez moshe da se predloshi okolo nego da se vgradjat desetizi pametnizi na nesnajni bezparijni balgarski voini zaginali za kausata na balgaria a kausata na balgaria ne e komunistisheskata proletarskat diktatura
a kausata na proletnite vremena .a pametnika na vazvishenieto v mestnosta poshivka kadeto 3 balgarski devojki si predlagat hljuba i solta na 4 savetski vojnizi parvo da ne se talkuva nepravilno zashto 3 sheni a 4 masha i da se kasva she shetvartia mash verojatno njamal pari sa shena ili ne mu stava ili ne mu trjabva shena ili moshe bi e shikidshia i seirshia i ne mu trjabva shena a da se talkuva she parite ne dostignali za shetvarta shena i sega kogato se preimenuva ot pametnik na savetskata armia na pametnik na ruskata zarska armia osvoboditelka na balgarite ot tursko robstvo igo okupazia nasilie vladishestvo sashitelstvo prisastvie moshe da se dobavjat oshte ruski zarski vojnizi i da ima tolkova sheni kolkoto i mashe
tova mnenie moshe da se podkrepi i ot balgarofili i ot rusofili i ot rusnazi no koi shte plashtat ashte ne se znae .
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки