Летописите на една книга за похвали и оплаквания


Летописите на една книга за похвали и оплаквания
Хотел „Тримонциум“ в първите години от откриването си
07 Февруари 2016, Неделя


Оперни звезди, художници, държавни глави и първият космонавт пишат историята на култовия пловдивски хотел „Тримонциум“

Автор: Камен Колев

За близо 60 години от своето съществуване хотелът, който пловдивчани гальовно наричат „Тримона", е събрал колекция с по­слания, която достойно конкурира прочутите те­традки на тукашния че­шит Стефчо Автографа. В книгите за похвали и оплаквания на комплекса са се разписали множество родни и световни звезди.

„Мно­го съм благодарен на ком­плекса за няколкото щаст­ливи минути, които прека­рах тук. Желая ви да имате по-здрави връзки с туристи от всички страни и конти­ненти, а в бъдеще – с тури­сти и от други планети". Това е написал с чувство за хумор в своеобразната летописна книга първият чо­век, излетял в Космоса – Юрий Гагарин, който отсяда в „Три­монциум“ през май 1961 г. Тогава руснакът е на посещение в България малко след историческия си полет. Уникалният текст той е изваял с красиви букви и черно мастило. По време на посещението си в Пловдив Гагарин получава званието „Почетен гражданин на града” и малко след това пие ка­фе на терасата на хотела с първенците от ЦК на БКП.

Своите парафи в Книгата за похвали и оплаквания на „Тримона“ са оставили още оперната певица Елена Николай, висши представители на клира, партийни величия, прези­денти, известни спортисти, художници, актьори, обикновени хора. Луксозно подвързаното с естествена кожа книжно тяло е въведено през 1955 г., когато хотелът вече е построен, но официално бива открит в чест на Априлския пленум. Тогава комплексът е бил елитна част от социали­стическата верига „Бал­кантурист" и се явявал притега­телна дестинация за кай­мака на комунистическата партия у нас и в бившия СССР.

„Балкантурист" ви при­ветства с добре дошли в нашата страна и желае да чуе вашето мнение за приема, който ви оказа. Молим, запишете го". Този призив стои на титулната страница.
Първият отзив в Книгата оставя отго­ворникът към съветския ан­самбъл „Берьозка" Тотка Андреева: „Похвала към другарите, които работиха неуморно за бързото и аку­ратно обслужване". Жена­та хвали готвачите и помощниците им. Поимен­но ги изрежда Андрей Токамазов, отговорник на ун­гарската селскостопанска делегация, отседнала в хотела на 20 септември 1955 г. Свои впечатления са споделили и много групи с туристи и спортисти от СССР и ГДР, Китай, Естония, Румъния.

Благодарности има и от треньора В. Ставрев на то­гавашния национален от­бор по колоездене. В края на 1956 г. спортистите ни отседнали в комплекса за подготовката на пробега на Египет.
По същото време „Три­монциум" посреща и фе­номеналната оперна певи­ца от Панагюрище Елена Николай. Жената, която прославя България по це­лия свят и която засенчва легендарната Мария Калас, е написала скромно: „За спомен от хубавата вече­ря, прекарана в „Балканту­рист", и сърдечност". По онова време тя е примадона на миланската „Ла Скала". Пяла е 22 сезона на „Сан Карло" в Триест и още толкова на „Арена ди Верона".

Постепенно хвалеб­ствията започват да се сипят и за обикнове­ни членове на персонала. През април 1956 г. румън­ският майстор на четката Бейла Абади посочва, че е бил отлично обслужен от кел­нера Иван Станчев. Негов български коле­га обаче е първият, който сипе и оплаквания в луксозно подвързаната книга. Това е Мар­ко Кожинов, художник към Министерството на търго­вията, който заедно с журналиста Юлиян Томанов и студент­ката от Театралната ака­демия Богдана Папазова не останал доволен от обслужването. „Келнерите били мудни и невежливи". Но пък трупа от Софийския драматичен театър през 1960 г. определя хотела като „гордостта на нашата република". Същата годи­на идва и първото предло­жение. То е на Иван Маке­донски, директор на продук­ция в „Кинохроника Со­фия": „Как може този хубав хотел, който си съперничи на хотелите в Москва, да няма радиоточка и радиоу­редба?

„Балкантурист" не е сиромашко предприятие и може да направи това културно удобство" – категоричен е той. Миньор от ГОРУБСО, който се почувствал пренебрегнат в обслужването за сметка на чужди туристи, отбелязва възмутено: „Винаги съм смятал, че миньорите са авангардна класа. Така е казал и др. Димитров. Колко е обидно, че има още остатъци на лошото от минало. Винаги съм си плащал не по-зле от чужденците. Докога тая мания в „Тримонциум“, че трябва персоналът да бъде внимателен само спрямо чужденците. Един външен враг струва винаги повече от един местен патриот“ – ревниво отстоява родолюбивото си мнение рудничарят.

Всич­ки забележки в книгата са се взимали предвид. Има­ло е контрольор, който е записвал сигналите и ги проверявал, обяснява говорителят на хотела Ертен Късова. На 17 октомври 1971 г. ревизията показа­ла: 15 похвали и нито едно оплакване.
Възходът в развитието на „Тримонциум“ про­дължава и през 70-те. Пар­тиен другар от СССР и член на КПСС е написал: „Намерих всичко, за което съм мечтал. Слава на бъл­гарския народ и компар­тията!".

Започват да при­стигат и обикновени хора като участъковия агро­ном в с. Койстово, Петричко, Борис Чинчев. Той горе­що благодари на персона­ла за честността – забра­вил си портфейла с пари и документи и другарката Митра Петкова му го наме­рила и предала.
136 души са се подписа­ли на страниците на книга­та за 40-годишната юби­лейна среща на „Тримонциум". Това е и последният запис в книгата преди при­ватизацията на хотела през 90-те години на миналия век.

След като това се случва, бива въведена нова книга за впечатления и оплаквания. В нея благодарностите си поднасят бившият шеф на Генщаба на армия­та ген. Никола Колев, съ­пругът на княгиня Калина – Китин Муньос, дипломатът Марин Райков. Автограф оставя и световноизвестният ни бас Никола Гюзелев.


Уникалният спомен, оставен на Пловдив от космонавта Юрий Гагарин Книгата за похвали и оплаквания е с луксозна подвързия от естествена кожа

В категории: История , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки