Готвят три нови закона за качеството на храните


Готвят три нови закона за качеството на храните
Момент от представянето на новите законопроекти
02 Февруари 2016, Вторник


Промените целят да се намали корупционният натиск и да се гарантират правата на потребителите


С цел гарантиране качеството на храните, са разработени три нови законопроекта  – за хранителната верига, за храните и за оценка на риска по хранителната верига. В тази връзка се предвиждат и изменения в Закона за ветеринарномедицинската дейност.
Министерство на земеделието и храните съвместно с неправителствения сектор предлага изцяло нов законодателен пакет, уреждащ функционирането на агрохранителната верига по начин, гарантиращ безопасността и здравето на потребителя и равнопоставеността на бизнес операторите в сектора, заяви аграрният министър Десислава Танева по време на обществено обсъждане по законодателните промени в областта на агрохранителната верига. С предприетите мерки по промяна начина на функциониране на веригата се цели гаранция и доверие на потребителя в качеството на продуктите, които консумира.

Структуроопределящ ще бъде изцяло новият Закон за храните. Промените в него ще ограничат незаконната търговия и внос, както и ще създадат условия за равнопоставеност на всички стопански обекти, които функционират по агрохранителната верига. Процедурата по приемането на законопроектите се очаква да започне в края на януари.
През март миналата година, когато за пръв път Танева обяви, че ще се работи по нов Закон за храните, тя каза, че ще бъде сформиран Консултативен съвет по храните, който ще търси най-добрите решения в предстоящото изготвяне на закона. В него влизат представители на Министерството на здравеопазването, Министерството на икономиката и Министерството на финансите, тъй като цялата нормативна уредба в сектора се съгласува с техните политики.

„Съответните наредби по прилагането на Закона за храните ще бъдат изцяло нови, така че да се гарантира сигурност на пазара на храни и да бъдат създадени условия на българските производители да са конкурентоспособни и равнопоставени по отношение на изискванията към тях, включително данъчно облагане и етикиране“, твърдят от министерството.

Процесът по прилагането на новата правна рамка ще приключи с въвеждане на единна информационна система по цялата агрохранителна верига – от фермерите до хранителните магазини. Тя ще бъде публична и гражданите ще могат да влизат в нея и да я използват, за да избират продуктите, които да си закупят. Целта е да има и техен контрол върху обектите, да се намали корупционният натиск и да се гарантират правата на потребителите. 
В случай на установени от клиентите нарушения, те може да подават чрез тази система съответните сигнали за нередностите. „Крайният консуматор трябва да бъде сигурен, че това, което е написано на етикета, съответства на неговите очаквания“ – подчертават от Земеделското министерство.

Понастоящем 1514 инспектори на Българската агенция по безопасност на храните контролират общо 438 052 обекта, като тези, които са за производство на храни и за търговия на едро с тях, са 8504 и се контролират от 700 инспектори.
През 2014 г. стойността на закупените хранителни продукти е била 9,2 млрд. лева.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки