За дългоочакваната реформа в образованието


30 Януари 2016, Събота


Министерството на образованието обяви дългоочаквания проект на новата учебна програма за учениците от 1-ви до 12 клас.

Автор: Татяна Хаджиева

Фактите: „История славянобългарска“ се редуцира в учебната програма на шестокласниците, липсват емблематичните възрожденски произведения като „Хубава си, моя горо", „Вятър ечи, Балкан стене" и „Къде си, вярна, ти, любов народна".
Под съмнение е дали ще бъдат изучавани поетите Никола Вапцаров и Христо Смирненски. Коментарите сякаш са излишни.

Преди години един голям наш родолюбец, в опита си да спаси вече обезличаващото се българско самосъзнание, написа: „Знаете ли как се опитомява мечка? Най-същественият момент е избиването зъбите на мечката и след това прекарването през носа й на халка. Националното самочувствие, родолюбието са пък „зъбите“ на всеки народ. Ако тези му зъби при нормално, национално образование и възпитание са непокътнати — вари го, печи го, коли го, беси го, все някой остава, за да продължи борбата за оцеляване. Ако понятието родина не е в кръвта ти, в съвестта и съзнанието ти - държавата е отсечено дърво. Трябва само да го ритнеш, за да го събориш.“

Пророчески думи!

Авторът им е Николай Хайтов, който поде война по всички фронтове за запазване на българщината, а от там и за запазването на нацията и държавата. Големият родолюбец, който не се страхуваше да говори за нещата с истинските им имена.
Годината беше 1994. Оттогава всички продължаваме да сме свидетели на собственото си заробване и самоунищожение. Защото безродничеството (духовният геноцид) вече е факт, а тези, на които е дадено да запазят рода и нацията, съвсем умишлено са поставени от десетилетия пред проблема да оцелеят физически.

Стремежът е българското самосъзнание да бъде заличено, а с това и националната му принадлежност. Защо? За да се превърне България в територия, населена с лесно манипулируем и неразсъждаващ електорат.
Случва се по най-лесния начин – без войни и насилие. Чрез хора, следващи предначертания, обезличаващ нацията план.

Или чрез малоумници?

Защо да крещим с думите на великия възрожденец: „О, неразумни и юроде! Защо се срамуваш да се наречеш българин?“ Скоро няма да има хора, които да знаят кой се е провикнал преди повече от два века. Заради нас, за да ни има.
Иначе е успокояващо, че историята на Паисий Хилендарски ще бъде заменена с друг просвещенски образ – този на Робинзон Крузо. Някой е преценил, че на нацията не й е нужно родолюбие. Че децата трябва се учат да оцеляват на самотен остров, в какъвто ще се превърне родината им в недалечното бъдеще.
Ако изберат да останат тук, разбира се.


В категории: Образование , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
boby
28.02.2016 22:00:10
0
0
типови анализи и задачи ,правила,отношения, компютърни технологии, физическа активност, здравословен начин на живот и др...
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки