Тотеми и разруха край Хълма на любовта


Тотеми и разруха край Хълма на любовта
От информационните табели на Лале баир вече нищо не може да се научи
29 Януари 2016, Петък


Има едно място край Бургас, което често се посещава от множество влюбени двойки – защото е усамотено далеч от градската навалица и от любопитните очи.

Автор: Диана Славчева

 Затова е известно като Хълма на любовта. А всъщност местността отколе е наричана Лале баир.
През миналата година приключи изпълнението на 4-годишен проект, финансиран по програма LIFE+ на Европейския съюз, озаглавен „Живот за бургаските езера“. Той бе с общ бюджет 1 775 006 евро и бе реализиран в партньорство между неправителствени природозащитни организации, водеща от които бе Българско дружество за защита на птиците  (БДЗП), и местната власт.

В неговите рамки бе разработен и едноименен туристически маршрут, една от спирките по който бе и въпросният Лале баир. Какво общо има той с бургаските езера ли – ами, както информира създаденият нарочно за проекта интернет сайт: „Лале баир е високо място, от което Бургас се вижда като полуостров (?!), заобиколен от сладки, солени и полусолени води“. Информационна табела, поставена по проекта на самото място, уточнява, че въпросният „полуостров“ бил заобиколен „отвсякъде“ с вода – сладка, солена, смесена, което пък вече направо го превръща в остров, но нейсе... Да не задълбаваме толкова надълбоко в думите и ландшафта.

Нека видим най-вече какво толкова са свършили неправителствените природолюбители с европейските пари. Покрай всички други цели на проекта, обслужващи приоритетно къдроглави пеликани, малки корморани, големи водни бикове, тънкоопашати и белооки потапници, щъкащи из заобикалящите морския град Мандренско, Атанасовско и езерото Вая, изпълнителите му са гонели и задачата да превърнат тези водни басейни в „по-достъпно място за туризъм и почивка“.

И в тази връзка те са избрали Лале баир като еднин от пунктовете, които са включили в туристическия маршрут „Живот за бургаските езера“ като... „много подходящ за пикник, семеен отдих и игри на открито“! Едва ли идеята на тази селекция е била да развалят усамотението на влюбените двойки, които дотогава единствени са се навъртали покрай обраслата с драки местност, до която се стига по дискретно провиращ се между шубраците черен път.

Но колкото и да гледаме, колкото и да се взираме, друга причина така и не намираме. Защото освен разкриващата се от хълма панорама към окрайнините на Бургас, друго няма и да видим в този пущинак, обдухван на воля от всички кръстосващи околностите ветрове.
Все пак личат следи, че човешки крак стъпва от време на време тук – но очевидно принадлежащ не толкова на влюбен юноша бледен, колкото на някой нехранимайко, дето не може да сдържи въодушевлението си да потроши де що му се изпречи на пътя (пък може и така да е разбрал предназначението на местността като подходяща за „игри на открито“).

В крайна сметка, след присъствието на подобни вандали на това станало вече „по-достъпно за туризъм и почивка“ място, съвсем логично то изглежда повече от окаяно. Едно – че и без това тъне в бурени; две – тъй като достъпът до него е неугледен и първобитно се осъществява по утъпкан в тревата черен друм, и трето – защото поставените на Лале баир по европроекта информационни табели са потрошени и от тях вече нищо не може да се научи. Но пък неизвестен зевзек е заковал на една от гредите на все още съществуващата там беседка един конски череп и този тотем придава още по-зловещ и дори сатанински вид на мястото.

Иначе много любов струи към този Хълм на влюбените! Сантиментално лирични стрели прелитат чак откъм Босфора – оказва се, че той е включен и в един друг европейски проект, този път разработван по програмата за трансгранично сътрудничество между България и Турция. И по-точно, Лале баир е един от пунктовете по велосипеден туристически маршрут № 3 (свързващ Бургас и Устието на река Изворска), създаден по инициативата „Зелени коридори“, имаща за цел „популяризиране на природното, културно и историческо наследство в региона на Бургас и Къркларели“.

Едва ли някой има представа какво точно популяризира днес Хълмът на влюбените край Бургас. Но и за слепите е видно, че това е поредният пример за безумно попилени грешни пари за едни празноглави идеи, за които вятърът, който денонощно кръстосва нашир и надлъж Лале баир, скоро ще отвее безследно и последният спомен.


В категории: Бургас , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки