Аромотерапия в страната на розите


28 Януари 2016, Четвъртък


Розовото масло облекчава проблемите с жлъчката

Автор: доц. д-р Гео Нешев, дн

В последните години у нас се наблюдава изключителен бум на фитотерапевтичните и природни лечебни средства, явяващи се алтернативни на прекалено скъпите медикаменти. Това обаче породи редица въпроси. Забелязват се например противоречия в едни или други рецепти и методи на лечение, взаимно отхвърлящи се факти и противоречащи на елементарните закони на човешката анатомия и физиология постановки.

За съжаление тези противоречия се натрапват почти във всички издания, които публикуват рецепти и методи на лечение от некомпетентни хора. Също за съжаление, оказа се, че у нас докато с астрономия и поправка на телевизори например се занимават само тесни специалисти, с алтернативно лечение се занимават всички, а това крие немалко рискове, които за жалост все по-често се оправдават.
Ето защо в последно време и у нас специалистите по терапия се стремят да утвърдят правилата на т. нар. добра клинична практика при лечението на болните, въведени от Световната здравна организация.

С цел да помогнем на своите читатели, ще публикуваме поредица от статии, в които ще се пояснява кои алтернативни средства и методи и при кои болести могат да се прилагат от гледна точка на науката и изискванията.
Ароматните растения съдържат етерични масла, смоли, балсами и др. с разнообразни лечебни свойства. По тази причина ароматерапията в наше време все по-сериозно навлиза в областта на медикаментозната наука. Едни от маслата  имат противовъзпалително и противомикробно действие. Розовото и други масла (от чубрица, мента или евкалипт) се използват за лечение на стомашни и чревни заболявания. Камфоровото и терпентиновото масло имат съдоразширяващ и затоплящ кожата ефект.

Масажът с ароматни масла например е прекрасно средство за борба с хроническата болка при радикулит. За целта се смесват по две капки масло от евкалипт и лавандула, след това се добавя и една капка лимоново масло. Разбърква се добре и получената смес се разрежда с 30 грама масло от жожоба. За постигане на най-добър ефект маслото трябва да бъде затоплено предварително. Най-добре е за целта да го поставим в съд с гореща вода.
Освен това – за да се намали болката и напрежението след масажа – добре е да се направи гореща вана с ароматни масла. За тази обезболяваща вана е нужно във водата да се добавят по десет капки масло от евкалипт и от мента. За максимален лечебен ефект обаче престоят ни във ваната не трябва да бъде по-кратък от 20 минути.

Прочута със своите лечебни качества е и българската роза. От венечните й листа се получават множество целебни продукти.
Един от тях е прочутото розово масло. То действа противоспастично, противомикробно, жлъчкогонно, антиаритмично, антагонистично на калциевия йон, превъзхождайки всички познати досега вещества с подобни действия, тъй като, освен че потиска спазмите на гладката мускулатура (черва, пикочопроводи, матка), проявява и противомикробно, антисеротониново и др. свойства.

Розовото масло показва много добър лечебен ефект при възпаления на жлъчния мехур и жлъчните пътища, при прегъване на жлъчката, при бронхиална астма. При възпалителен процес на жлъчката обаче прилагането му изключва използването на две лекарства: антибиотик и болкоуспокояващо (спазмолитик).
Българските учени доказаха, че то потиска причинителя на стомашните и дуоденалните язви, както и на рака на стомаха – бактерията хеликобактер пилори. Това става не чрез унищожаването й, а именно чрез потискане на нейната болестотворност.

Приложение в медицината има също така сокът от свежи розови листа, който се препоръчва против жълтеница, сърцебиене, зъбобол, рани от изгаряния. Потвърден е и добрият слабителен ефект на праха от изсушени розови листа. Розовите продукти могат да се използват също като очно лекарство, като болкоуспокояващо, противоглистно, противогнилостно средство и др.

Освен розово масло, у нас се произвеждат още розова вода (прилага се се промиване на очите, за жабурене на устата и др.); мед от рози (подходящ за лечение на стоматит и кожни възпаления); розов конкрет – вазелиноподобна маса, отделяна при стария метод за получаване на розово масло чрез петролен етер (за лечение на възпалителни кожни заболявания); прах от изсушен цвят на бяла роза (много добро очистително средство) и сладко от рози, явяващо се меко слабително средство.

Розовите листа се берат рано сутрин, по време на цъфтежа и се сушат на сянка или в сушилня при температура до 30 градуса, при влажност не повече от 12 процента. Срокът на годност на цялата и рязаната билка е 1 година, а на мляната – 6 месеца.
За вътрешна употреба се приготвя настойка от 2 с. л. от цвета, които се заливат с 500 мл вряла вода. Престоява 1 час. Пие се по 1 винена чаша 4 пъти на ден, преди ядене. Външно се прилага за жабурене при възпаление на венците, при пресипнал глас, за налагане при импетиго.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки