Една самобитна сцена за народното ни творчество


Една самобитна сцена за народното ни творчество
Водещата Галя Асенова и оркестър „Цветница“
23 Януари 2016, Събота


Вече 10 години предаването „От българско, по-българско“ радва от екрана на СКАТ любителите на автентичния фолклор

Автор: Десант

Несъмнено едно от най-любимите предавания на зрителите на телевизия СКАТ е „От българско, по-българско” – не само защото е песенно, танцово, емоционално и винаги вълнуващо. И не заради това, че на практика то е най-голямата ефирна сцена за изява на автентичния български фолклор и неговите изпълнители – както вокални, така и инструментални, че и танцувални...

Вероятно магията на тази телевизионна продукция се крие най-вече в професионализма на хората от екипа, който я създава, които начело с водещата Галя Асенова вече цели десет години припознават българската идентичност, залагайки на традиционното начало и безкомпромисно не допускат кич или белези на модернизъм да притъпят усещането за красота и естетика в изконното българско фолклорно наследство. От тази  съкровищница предаването с пълни шепи раздава на зрителите златни минути и часове с безценните ритми на народните песни и танци.

Цяло десетилетие е изминало от дебюта на „От българско, по-българско“, когато на 28 януари 2006 г. екипът си казва: „Да сме заедно, за да ни има“ и „България – ведно“. И предаването започва... И го има и днес!  За всичките тези години през студиото му са минали стотици певци, музиканти, танцьори и формации – някои много известни и титулувани, други – нечувани от никого дарования... Но всички еднакво отдадени на фолклорното творчество.

„Предаването осмисли творческия ми и жизнен път в продължение на 10 трудни за България години. Спасението ни е в мъдростта на предците, в създадените от тях дълбоки проникновения с народопсихологията на българина, в писаните и неизписани страници на славното историческо минало, в естетиката, която изгражда ценностната ни система... За да бъдем достойни българи! За да сме народ!“ – с вълнение споделя пред „Десант“ водещата Галя Асенова в навечерието на юбилея.

През неусетно изтеклото десетилетие до нея винаги са били съмишлениците й, с които заедно подготвят и реализират всяко издание на „От българско, по-българско“. Много от тези знакови лица също споделиха обзелото ги покрай кръглата годишнина вълнение и разказаха накратко пред „Десант“ за чувствата и мислите, които ги владеят броени мигове преди да духнат свещичките на тортата.  

Преди 10 години първа в ефира на предаването грабва микрофона Соня Чакърова. С днешна дата тя определя изминалия период като „много емоционално време“, в което се е докоснала още по-отблизо до българските традиции, обичаи и песни. „Запознах се с прекрасни изпълнители, с истински отдадени на фолклора хора. Надявам се и аз с нещо да съм допринесла зрителите да опознаят и се насладят на песните от Северозападна България“ - казва гласовитата певица.

От времето на първите стъпки на предаването е и присъствието в него на Силвия Димитрова. Още докато учи в музикалното училище в Котел, изучавайки народните песни и традиции, разбира, че във всяко едно кътче на страната фолклорът е различен, специфичен и красив, и че за да го запазим, трябва да го опознаем. По-късно, вече в студиото на телевизия СКАТ, тя вижда това с очите си.  „Богатството на фолклора ни, наследството от дедите, съхранените традиции – всичко това „оживява“ при гостуванията в предаването на различните групи и състави, при изпълненията на мъже и жени – млади и на преклонна възраст, а също и при създаването на видеоклипове на популярни и обичани песни и изпълнители в различни населени места. Да запазим това богатство – автентичното, българското – това е каузата на „От българско, по-българско“. Това е и моята кауза!“ – категорична е Силвия Димитрова.

Нейните мисли споделя и танцовият ръководител на формация „Българско“ Петър Стоянов: „От българско, по-българско“ е пазител на едно съкровище. То пази традициите, пази българското във всички нас. За тези 10 години представихме и предадохме на нашите зрители обичаи, празници, поверия, танци и настроения от всяко кътче на България. И ще продължим да търсим извора на същността ни, извора на родното“ – обещава той.
„От българско, по-българско“ е едно от малкото предавания, които така родолюбиво и вдъхновено представят фолклора ни – нашето богатство, съхранено и осмислено през годините с участието на всички българи“ – допълва думите му неговата колежка Радостина Мутафчийска, подчертавайки, че за тези изминали 10 години са създали не само екип. „Създадохме едно семейство, обединено от българския фолклор и традиции“ – гордее се тя.

С благодарност за това, че е имала късмета да попадне в студиото на патриотичната медия и да изживее емоциите да изпее едни от най-хубавите песни на родния си Тетевенски край Николета Николова изтъква: „За мен предаването е онази сцена, даваща на изпълнителите докосване с публиката, каляваща и създаваща изпълнители с главна буква“.
На мисията на предаването да „ражда“ творци по-подробно се спира създателят и ръководител на оркестър „Цветница” Валентин Янков. „Безкрайно удоволствие е да откривам млади таланти и да подавам ръка, за да вървят по пътя.

Не казвам пътека, а път – голям и широк, който ние оставяме след себе си. Огромна отговорност е да представяме през зрителите песните и заветите на майките и бащите ни. Нека българското, родното, стойностното и истински красивото да пребъде!“ – пожелава именитият музикант, не пропускайки да благодари на най-родолюбивата телевизия и на Галя Асенова за доверието и възможността да радва с формацията си огромната аудитория на предаването, превърнало се за него във втори дом, в който се чувства спокоен да прави това, за което Бог му е дал талант.

Мнението му споделят и неговите колеги от „Цветница“ Александър Донев, Венцислав Андонов, Бисер Соколов и Генадий Рашков, които са единодушни, че „От българско, по-българско” е най-ревностният пазител и продължител на народната традиция в песенния, танцов и инструментален фолклор.
А членовете на формация „Българско“ Димитър Корцаков, Бетина Христова, Мария Митева, Анна Цанкова и Николай Бояджиев допълват, че плюс всичко останало, в студиото на предаването са успели да си създадат много верни и вечни приятелства.

Затова и идеята за предстоящото юбилейно издание на фолклорната продукция на СКАТ, което ще бъде излъчено тази събота, 23 януари, в живия ефир, е всички от екипа да се съберат като един голям род. И по свойски да отворят и телефоните за пряка връзка с аудиторията на предаването, за да чуят както поздравленията и пожеланията на зрителите, така и техните упреци и препоръки.
Ние от „Десант“ също от сърце честитим на колегите кръглата годишнина и им пожелаваме „На добър час!“ и на многая лета!


Талантливите танцьори от формация „Българско“ в студиото на предаването Гостува легендарната Вълкана Стоянова Преди 10 години първа микрофона в ефира на „От българско, по-българско” грабва Соня Чакърова

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки