Сръбският премиер нахрани журналистите с кебапчета


22 Януари 2016, Петък


Балканските политици по принцип обичат да използват храната в медийните си изяви


През миналата седмица министър-председателят на Сърбия Александър Вучич проведе годишната си пресконференция, по време на която, според коментара на Balkan insight, са станали очевидни две неща – „оригиналните умения на Вучич във връзките с обществеността и импотентността на сръбските медии“.

Медийното събитие се е провело в луксозната резиденция „Бокелка" в елитния белградски квартал „Дедине", като събитието е било разделено на две части: формална 45-минутна сесия за въпроси и отговори и... неформален социален нетуъркинг, по време на който сръбският премиер лично е сервирал кебапчета и вино на присъстващите 50 журналисти от телевизионни и печатни медии. „Добрият домакин трябва да държи гостите си добре нахранени и да внимава да не са жадни", заявил видният политик.

Журналистите били „натъпкани в малко помещение“, където било толкова задушно, че една от репортерките, представляваща медия от Войводина, припаднала, предават още балканските средства за масово осведомяване, като добавят нови щрихи към колоритното събитие. Виждайки тази гледка, Вучич се втурнал моментално да спасява дамата, а десетки камери запечатали самоотвержеността му, заслепявайки го със светкавиците си.
Все пак основна тема на пресконференцията са били предсрочните парламентарни избори и отношенията между Белград и съседите му, по-специално Косово.

Както отбелязват наблюдателите, Александър Вучич не е единственият балкански лидер, който демонстрира „патриотичен вкус към храната“. Президентът на Хърватия Колинда Грабар-Китарович също засвидетелства в личния си фейсбук профил уважение към традициите на страната си в областта на кулинарията. Тя посети свинеферма в източния район Славония, където се включи в... тъпченето на наденички. Препасала бяла месарска престилка, първата дама на републиката запретна ръкави и се отдаде на приготвяне на колбаси.

Хърватското издание „24 sata” припомни, че това не е първото превъплъщение на Грабар-Китарович като човек от народа. Държавният глава е заснемана как лови риба, как лепи плочки в църква, как боядисва апартамента си, как кара комбайн и т.н.
Тези случаи натрапват няколко аналогии и с родни политици. Преди всичко, от миналото изплува споменът за някогашната ни външна министърка Надежда Михайлова, която остана в историята с репликата „Нахранете журналистите!“. В случая, разбира се, настоящата госпожа Нейнски нямаше предвид буквално раздаването на кебапчета, а съвсем други неща, но нейсе.

Не можем да избегнем и популисткото държание на родния ни премиер Бойко Борисов, който пък не пропуска да изиграе едно мачле с екипа на „Бистришките тигри“, ако ще и в това време  министрите му да си хвърлят оставките един през друг (в скорошния подобен случай това се случи, докато Христо Иванов заявяваше оттеглянето си от поста като шеф на Правосъдното министерство).
Тук трябва да споменем и просташкия навик на министър-председателя, когато го посрещнат с хляб и сол, да откъсва залък и грубиянски да го тика в устата на премененото с народна носия девойче, поднесло му питата.

Кръчмарските му изцепки пък изобилстват с хвалби за „питателната“ му вечеря с Обама, за която прегръщайки лигите си нареждаше: „Имаше и пържола, и риба. Много хубаво беше менюто. Имаше първо, второ, трето, даже две втори имаше“. Той не пропуска под път и над път да спомене и намазаните с мас филии от детството си, а също и картофите, които семейството му отглеждало и с които отраснал.
Кулинарните страсти дотолкова са го обхванали, че ако може и асфалт ще заръфа, макар мнозина са го предупреждавали, че „асфалт не се яде“. Ако не лично той, поне на народа може да го пробута. Нейсе, един негов бивш министър все „постни пици“ сервираше на мат`ряла...


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки