В кошарите заблеяха първите агнета


В кошарите заблеяха първите агнета
19 Януари 2016, Вторник


Ако майката няма кърма, трябва да се премине към изкуствено хранене с биберон

Автор: д-р Валентин Иванов, квмн

Агнилната кампания вече е факт и в кошарите се появиха първите агнета. Овцевъдите преживяват тежки, но щастливи моменти – вече се вижда резултатът от техния труд. Всички сили сега са мобилизирани да се оагнят овцете и да се получи повече и по-здраво потомство. От това зависят доходите на стопаните, които ще получат за труда, положен от тях през цялата година. Затова те не жалят сили и денонощно са неотлъчно до животните.
Бременните и всички оагнени овце трябва да се наблюдават и да се отделят заедно с агнетата. Когато в едно помещение животните са много и се забележи новородено, край което няма майка, тя по най-бързия начин трябва да се открие и агнето да забозае. Майката се открива, като са наблюдава задната част на овцете – тази, която е родила, ще бъде зацапана с парчета от плацента и кръв.

Обикновено малките бързо забозават сами, но ако не направят това, се поднасят към цицките на майката. Има случаи, когато тя няма кърма. Тогава се налага да се инжектира подкожно с окситоцин – 4-5 мл. Добре е да се знае, че окситоцинът способства и за изхвърлянето на последъка (плацентата). Но трябва да се има предвид, че действието на този препарат е твърде кратко – едва 20-30 минути. Така че манипулацията следва да се повтаря периодично.
След раждане е добре агнето да се изтръска, като се освободят носните му отвори, за да се облекчи дишането. След това може да се разтрие със стиска сено или груб вълнен плат. Майката го облизва и до 20-30 минути то трябва да забозае. Ако след масаж на вимето и инжектиране на окситоцин няма кърма, трябва да се премине към изкуствено хранене с биберон.

За целта може да се използва краве мляко или разтворено в топла вода сухо мляко. Водата трябва да бъде с телесна температура, а концентрацията се прави в съотношение вода:сухо мляко – 9:1 части. Може да се добави малко захар и едно разбито домашно яйце. Малките агнета се хранят с биберон и шише през 4-5 часа, като през първите дни количеството на еднократно приетото мляко е 100-150 мл.
На родилките и техните агнета трябва да се осигурят топли и сухи помещения, в които да няма въздушни течения. Подът следва да е добре застлан със стърготини, сено или слама.

Новородените агнета са много чувствителни към простудни заболявания и често страдат от инфекции на респираторните пътища. Дори и леко възпаление на горния отдел на дихателната система може да доведе освен до симптоми от страна на дихателния апарат (кихане, кашляне, изтечения от носа и др.), но и до разстройство, което бързо може да обезводни крехкия организъм. Обикновено такива дехидратации се оказват с фатални последствия.
Опитните стопани разполагат със средства за първа необходимост – най-често антибиотици, които се дават през устата. Тетрациклиновите (окситетрациклин, доксициклин и др.), както и гентамицинът, не са подходящи за новородените, тъй като имат много странични ефекти.

След раждане често майките са много изтощени и някои дори нямат сила да се изправят, особено когато се родят повече агнета от една майка. В такива случаи е добре на оягнилата се овца да се предложи топла вода за пиене с разтворени в нея 2-3 лъжици захар. Това ще ободри и подкрепи организма на родилката.
Нормално е след раждането майката да няма апетит, но това е само за много кратко време.

Затова на родилката се дава доброкачествено сено, смески и ако стопаните разполагат – сочни фуражи (цвекло, тиква, моркови, зеле и др.), които обаче не бива да са заскрежени. Те трябва да се наблюдават внимателно дали се хранят през първите дни след раждането. Тъй като организмът им е изтощен и имунитетът рязко пада, много от майките заболяват от банални инфекции – най-често на дихателните пътища. Ако температурите са твърде ниски и влажността висока, заболяванията зачестяват.

Друга много често срещана болежка при родилките е т.нар. атония на книжката, т.е. спиране на движенията на книжката или предстомашията. Това е особено типично при многоплодните бременности, където матката се уголемява многократно и притиска храносмилателния отдел и най-вече книжката и сирищника. Такива овце след раждането, а понякога и преди него, изпитват силна болка, която е с източник областта на корема – скърцат със зъби, неспокойни са, дефекацията спира или е силно затруднена (въпреки опитите, които правят често), животните стоят в разкрачен стоеж, за да облекчат коремната болка. Добре е незабавно да се вземат мерки за облекчаване състоянието на страдащото животно.

Ветеринарната практика разполага с лекарства (т.нар. руменотоници), които активизират дейността на търбуха и предстомашията – „Урзопрон“, „Сикаден“ и др. Ако стопаните не разполагат с такива медикаменти, може да използват старото, евтино и изпитано средство – смес от олио, ракия и оцет по равни части. Съставките са налични във всяка къща. Те се смесват в едно содено шише – добре познат еталон на село (това са старите стъклени бутилки от лимонада, които са много удобни, защото имат дълго и тясно гърло).

Може да се използват и старите издължени бутилки от оцет или вино. Сместа се налива в тях бавно и внимателно след добро разклащане. Гърлото на шишето се вкарва отстрани – отляво или отдясно, в беззъбото пространство на животното и от течността се налива по малко, така че овцата да преглъща свободно с език. Ако една процедура не помогне, манипулацията се поставя след 2-3 часа и после пак и пак. Странични ефекти и противопоказания няма, може да се използва и при бременни животни. Олиото ще омазни храносмилателния тракт, а оцетът и ракията ще раздвижат книжката да заработи.


В категории: Горещи новини , Съвети за животновъдството

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки