Бъчварова се опитва да овладее напрежението около МВР


Бъчварова се опитва да овладее напрежението около МВР
Бизнесмените не са специална привилегирована група за МВР, отговори Румяна Бъчварова на нападките, че подчинените й не си вършат работата
15 Януари 2016, Петък


Полицаите пак заплашват с протести, а Враца настръхна от жестоко убийство на ученик

Автор: Десант

ектор „Сигурност” за пореден път прилича на разбунен кошер, а министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова полага неимоверни усилия, за да се справи с предизвикателствата вътре в министерството и вън от него, защото в противен случай ще стане почти невъзможно да запази контрола си и да удържи на натиска за отстраняването й.

В началото на седмицата стана ясно, че полицаите отново имат готовност да протестират, а причината за това е новият проект за промени в Закона за МВР. Измененията и допълненията в него, според авторите им, поставят (за пореден път) начало на реформите в сектора, а според униформените и техните синдикати, проектът отново орязва социалните придобивки на полицаите.
Не е тайна, че отношенията между повечето от многото полицейски синдикати и министър Бъчварова не са розови и двете страни трудно намират общ език, а и не може да се каже, че контактите им са редовни.

Важно е да се припомни, че по време на тези протести Румяна Бъчварова обеща, че предложенията за законодателни промени, касаещи социалния пакет на служителите в МВР, ще се осъществят след обсъждане със синдикатите. Това или не се е случило, или не е постигнато съгласие по внесените промени в Закона за МВР.
В същото време последва и друг удар срещу МВР, при това нанесен от председателя (в оставка) на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред о. р. ген. Атанас Атанасов. Според бившия шеф на НСС, а в момента верен сподвижник на лидера на ДСБ Радан Кънев, има орташко управление на сектора за сигурност между Бойко Борисов и „сарайско-библиотекарската групировка”.

„Борисов с голяма мъка освободи главния секретар на МВР и шефа на ДАНС, не пипнаха нито един друг назначен. Освободиха Лазаров като главен секретар и го заместиха с Георги Костов, който е по-лоялен на тази групировка”, заяви Атанасов пред  bTV.
Под определението "сарайско-библиотекарската групировка" ген. Атанасов явно визира връзката между Университета по библиотекознание и информационни технологии и ДПС. Ректор на този частен вуз (бивш Полувисш институт по библиотекарство) е Стоян Денчев, някогашен главен секретар на МС в правителството на Любен Беров, депутат и заместник-председател на ПГ на ДПС в 37-то НС, бивш вицепрезидент на „Мултигруп”, почетен консул на султаната Оман в България.

В Университета по библиотекознание и информационни технологии има магистърски програми по национална сигурност, където преподават някои от старите шефове на ДАНС, а други защитиха в този вуз докторски дисертации.
Срещу Бъчварова „работят” и двете показни убийства, извършени неотдавна – на бизнесмен, свързван в миналото с групировката ВИС-2, и на основателя на модна къща „Агресия” Александър Антов. Във вторник премиерът Борисов много остро реагира на открито писмо на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), в което се настоява "сега и веднага" да бъдат разкрити извършителите на убийството на Александър Антов и се казва, че ако това не стане, то вътрешният министър трябва да подаде оставка.

Последва и убийството на 18-годишен ученик във Враца, пребит на централна улица пред десетки свидетели от двама братя с криминални регистрации, и признанието на кмета на града, че там това се случва често и той самият е рекетиран да плаща „такса спокойствие”.
Както вече стана дума, Бъчварова окачестви декларацията на КРИБ като нелепа и също като Борисов акцентира върху дългите задгранични почивки на някои предприемачи.
„Бизнесмените не са специална привилегирована група за МВР. МВР има отговорност към всички български граждани. Ако аз трябва да определя приоритетните групи, няма да са тези, които почиват по 15-20 дни извън България”, изтъкна Бъчварова.

По думите й, проблемите на българския бизнес се коренят в неговия генезис и историята в последните 25-30 години - признатият факт за нелоялната конкуренция и невъзможността на съдебната система да се справи с проблемите. Но самата тя досега не била чула становище по този въпрос.
„Докато аз съм министър, няма да позволява друг, освен легитимното ръководство, да управлява МВР. Това не подлежи на коментар”, допълни Бъчварова, като подчерта, че силовото министерство не е боксова круша или футболна среща.

„Казвам го на всички коментатори, които смятат, че МВР е нещо като българския футбол - всеки може да се произнася. Казвам го на всички бизнесмени, които правят декларации, казвам го на всички бивши служители, които сега са специалисти по национална сигурност, но получили си 20-те заплати обезщетение, очевидно не могат да се разделят с МВР. Всичко това създава една среда, която изключително много пречи на работата на МВР”, изтъкна Румяна Бъчварова.
Последва остра критика към всички медии и към хората, "които използват работата или ползи, свързани с МВР, за да си пълнят програмите и страниците".

"Оценката ми за всички коментари по отношение на МВР и всички коментари по отношението на работата му е, че са непрофесионални", обобщи Бъчварова. С което надали ще си осигури медиен комфорт, но това е неин проблем.
Ако има нещо, което е безспорно, то е, че гражданите на България очакват МВР да овладее както критично нарасналата битова престъпност, така и да демонстрира повече ефективност при разкриване на т. нар. знакови убийства, като в същото време униформените престанат да са част от криминалната хроника, при това в графата „извършители”.


Валери Симеонов:
Не виждам основания да се иска оставката на Бъчварова

„Не виждам основание в искането на така наречения бизнес да се иска ултимативно оставката на министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова, ако убийството на основателя на модна къща „Агресия” Александър Антов не бъде разкрито „сега и веднага”. Грозно е това, което се прави”, коментира лидерът на НФСБ и съпредседател на ПФ Валери Симеонов.
Той припомни, че когато неотдавна бяха пребити в дома им семейство възрастни хора в омуртагското село Камбурово и когато във вторник в дома им бяха пребити други хора, крупният бизнес мълчеше, също както когато във Велико Търново беше зверски убита младата Вероника Здравкова.

„Сега, когато беше прострелян бизнесменът Александър Антов с не особено чиста финансова история на неговите фирми, тогава бизнесът иска оставка. Какво иска да ни внуши бизнесът? Че големите собственици, да не кажа олигарси, са някаква висша категория хора ли? Само тогава можем да очакваме реакция на някои гелосани лидери на крупния бизнес, когато им се застъпят техните интереси и се уплашат да не би далаверите, които са правили, да доведат до някаква агресия спрямо тях”, заяви Валери Симеонов и отново подчерта, че абсолютно не приемам искането по такъв начин и повод за оставка на министъра на вътрешните работи.

Все във връзка с криминогенната обстановка и нарастващата битова престъпност Валери Симеонов информира, че през новата сесия на Народното събрание ПГ на ПФ ще настоява за увеличаване на правата на самозащита чрез законопроект за даване на правото за употребата на оръжие и разширяване на това право, което да даде някаква сигурност, тъй като особено напоследък има зачестяване на случаи на нападения на възрастни хора, а нападателите са предимно роми.  По думите на Валери Симеонов, ясно е, че държавата няма силите и способността да прекрати това страшно явление.


В категории: Политика , Горещи новини

5
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
5
Karsen
09.08.2016 21:19:30
0
0
You have more useful info than the British had colonies pr-IeWIW. http://lizjzmnpezw.com [url=http://nxnhyuw.com]nxnhyuw[/url] [link=http://ixpuor.com]ixpuor[/link]
4
Terrah
09.08.2016 13:41:40
0
0
I never thought I would find such an everyday topic so <a href="http://kcbxeiefw.com">enginallhrt!</a>
3
Yamary
08.08.2016 19:49:50
0
0
You've really imrpsesed me with that answer! http://pmblpotz.com [url=http://ipxcabf.com]ipxcabf[/url] [link=http://hpabddslyp.com]hpabddslyp[/link]
2
Macco
08.08.2016 05:06:36
0
0
Essays like this are so important to <a href="http://wdyovlcek.com">brndienaog</a> people's horizons.
1
Jory
07.08.2016 21:31:02
0
0
Sehr geehrter Herr Rogge,vielen Dank für Ihre Nachricht.Ich habe den Vorsitzenden der BI Wennigsen, Herrn Gerhard Krick, informiert.Mit freundlichen GrhÃcŸenMiüael Hettwer
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки