Дежурство на повикване


14 Януари 2016, Четвъртък


Зимни болести у децата

Автор: доц. д-р Гео Нешев, дн

Навремето ги наричаха „простудни заболявания“, като ги свързваха със студените сезони и с „простуда“, т. е. със силно охлаждане на организма. По-късно се откриха последователно редица от техните причинители – вируси и бактерии – и се установи, че всъщност тези болести представляват инфекции на дихателните пътища и на белия дроб, които се предават от човек на човек чрез въздуха по капков път, а охлаждането играе само известна багоприятстваща роля за възникването им.

Кои са тези заболявания?
Това е преди всичко обикновената хрема, която възрастният човек и голямото дете най-често прекарват на крак и когато е лека, изобщо не я считат за заболяване. Но при малкото дете – особено новороденото и малкото кърмаче – тя представлява сериозно заболяване. Знаем как започва, но не знаем как ще завърши поради възможните чести и понякога тежки усложнения: възпаление на ушите, на околоносните кухини, бронхит, пневмония.

Но и неусложнената хрема и ринофарингит при кърмачето, за разлика от хремата при възрастния и при голямото дете, сами по себе си са сериозни заболявания, които протичат с  повишена температура, общо неразположение и неспокойство, с нарушаване дишането и сукането (поради запушване на носа) понякога и с поява на диарични изпражнения. Освен това хремата не само може да протече по-тежко и с усложнения, но особено при някои малки, хипотрофични, рахитични и увредени от друго заболяване кърмачета може да се повтаря или да се превърне в хронична. Това се отразява крайно неблагоприятно върху общите развитие и може да алергизира организма и да създаде условия за възникване на някои алергични заболявания, например астматичен бронхит, бронхиална астма и др., особено ако в семейството има наследствено предразположение.

Към инфекциите на дихателните пътища при децата спадат и възпалението на лигавицата на гръкляна (ларингит), на трахеята (трахеит), на бронхите (бронхит) и т.н.  Когато трахеобронхитите са по-продължителни и се повтарят, крият сериозна опасност от хроничен бронхит, който ако не се лекува своевременно, предизвиква трайно изменения в бронхиалното дърво и белите дробове. Най-сериозни по тежест и последици обаче са пневмониите – различните форми на възпаление на белия дроб, предизвикани от същите или други вируси и бактерии.

От най-голямо значение за профилактиката на тези инфекции при децата, особено при новородените и кърмачетата, децата с хипотрофия или рахит, е да се предпазват от контакт с болни. Особено опасен е контактът с възрастни и деца, които не се считат болни, а имат лека хрема, дразнене в гърлото или кашлица. Най-добре е здравото малко дете да се изолира от такива членове на семейството, дори и от майката. Ако тя кърми, ще влиза при бебето само за кърмене, и то с четирислойна марлена маска, която се сменя всеки два часа с измити и дезинфектирани ръце. По същите съображения не е желателно новородените и кърмачетата да се посещават от гости.

У нас, въпреки изключително благоприятния  климат с много слънчеви дни в годината, по силата на вкоренени вредни традиции и недостатъчна здравна култура съществува неоснователен, в много семейства дори панически страх от простуда, страх от закаляването. Вместо още от най-ранна възраст да се закаляват системно по указанията и под контрола на лекаря, децата се отглеждат в силно затоплени, непроветрени помещения, отрупват се с много дрешки, не се извеждат редовно и достатъчно продължително на разходка, особено през по-хладните и студени месеци. Такива деца са вечно изпотени и бързо изстиват при най-малката температурна промяна. Те най-лесно и бързо се поддават на остри инфекции на дихателните пътища с всичките им последици.

Закаляването може да започне във всеки сезон. Но преди това на детето трябва да се осигури съответен за възрастта му хигиенен режим, правилно да се облича, помещенията, в които се отглежда, редовно да се проветряват. Системно и последователно да се използва най-напред въздухът – разходка, сън на открито, въздушни бани, а по-късно и някои водни процедури, най-вече обтриване с влажна кърпа и т.н. При това е необходимо да се съблюдават, основните принципи – за системно, без прекъсване, прилагане на закаляващите процедури, за постепенно увеличаване силата и продължителността на процедурата и за индивидуален подход към всяко дете, съобразно начина на отглеждането му преди закаляването и реагирането на неговия организъм.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки