Енергията за решаване на тежките проблеми дойде от ПФ


Енергията за решаване на  тежките проблеми дойде от ПФ
ПФ се утвърди като парламентарна формация, придържаща се към своите предизборни обещания, програма и приоритети
08 Януари 2016, Петък


Коалицията има принос в ограничаването на потока от мигранти, противодействието на търговията с гласове, борбата с битовата престъпност, за изясняване на ситуацията в енергетиката

Автор: Десант

През 2015 г. коалицията „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“ се утвърди като парламентарна формация, придържаща се към своите предизборни обещания, програма и приоритети. Което всъщност предопредели присъствието на ПФ там, където проблемите бяха най-тежки, а решаването им – от първостепенно значение за политическата стабилност, националната сигурност и за живота на обикновените хора.

В края на май председателят на ПГ на Патриотичния фронт Валери Симеонов поиска от управляващите предприемането на активни действия във всички най-невралгични в този момент сфери на живота и обвърза напредъка в тези области с по-нататъшната подкрепа на патриотите за управлението.
Не е излишно да се припомни, че в декларация от парламентарната трибуна Валери Симеонов остро разкритикува управлението на държавата през първите седем месеца от мандата и имаше защо.

Търпението и подкрепата на Патриотичния фронт към този момент са на изчерпване, каза Симеонов и изтъкна, че тази подкрепа не е безусловна. След което припомни, че един от основните акценти в програмата на коалиция "Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО" е програмата за битовата престъпност, а нейното изпълнение е поставено като условие за подкрепа на настоящото правителство.
Освен това съпредседателят на ПФ критикува и нежеланието на ГЕРБ да бъдат извършени промени в Избирателния кодекс, като изтъкна, че това предпоставя предстоящите местни избори да бъдат манипулирани, вместо да отразят реалните предпочитания на българския избирател.

Всъщност нека си припомним седемте искания на ПФ към управляващите:
1. Незабавно премахване на всички незаконни постройки на територията на кв. Кремиковци, с. Марчево, общ. Гърмен, за които е приключила процедурата по премахване. Ангажиране на институциите да завършат законовите си задължения по установяването на законосъобразност на останалите постройки и превеждането на нормите на ЗУТ в действие.
2. Предприемане на спешни мерки за овладяване на битовата престъпност, която тероризира огромни райони от страната.

3. Разглеждане в комисии и гласуване в пленарна зала на текстовете, предложени от Патриотичния фронт в ЗИД на Избирателния кодекс. В случай че не бъде прието задължителното гласуване без референдум, Патриотичният фронт настоява за приемане на текста за активната регистрация и увеличаване на санкциите за купуване и продаване на гласове.
4. Започване изграждане на защитните съоръжения по границата с Турция и възстановяване в срок до 1 юли 2015г. на увредените участъци от тях.

5. Недопускане увеличаването на цената на електроенергията и предприемане на административни мерки от енергийните дружества и Министерство на енергетиката за прекратяване на мащабните злоупотреби и кражби в бранша.
6. Завършване на необходимите законови нормативни промени за ограничаване незаконната сеч и износ на дървесина.
7. Решаване на институционалните проблеми, свързани с българските общности зад граница. Приемане на промените предложени от Патриотичния фронт в Закона за българите, живеещи извън Република България.

На 3 юли двамата съпредседатели на ПФ Валери Симеонов и Красимир Каракачанов обявиха на пресконференция, че виждат резултати и усилия от страна на управляващите за решаване на поставените проблеми, въпреки че поставиха незадоволителна оценка на работата в две проблемни области – противодействието на битовата престъпност и съществуващите по това време намерения за повишаване на цената на тока за битовите потребители.

„Парламентарната група на Патриотичния фронт (ПФ) взе решение да продължи подкрепата на програмата за стабилно управление, изпълнявана от правителството, като през следващите три месеца ще упражняваме строг контрол върху изпълнението на поетите ангажименти по нерешените проблеми, свързани с битовата престъпност, както и недопускане повишаване на цената на електроенергията и прекратяване на злоупотребите в бранша". Това съобщи на брифинга в парламента Валери Симеонов.

Каракачанов каза още, че за 30 дни са представители на ПФ са провели толкова дълги разговори с министри и лидери на ГЕРБ, колкото не са имали за предишните 6 месеца.
Тук му е мястото да се припомни, че Валери Симеонов оглави  временната парламентарна анкетна комисия за енергетиката и извади на бял свят много от скритите и явни пороци
в системата: изкупуването на електроенергия от ВЕИ в по-големи количества от монтираните мощности, скъпият ток от американските централи в Марица-Изток, нарушенията при обществените поръчки в сектора. Последваха и законодателни промени.
Всъщност, ако трябва да се обобщи с няколко думи, поставените от ПФ условия пред правителството послужиха като катализатор за решаването на нетърпящи отлагане проблеми.

Пример в това отношение е строежът на преградните съоръжения по границата с Турция, активизирането в известна степен на противодействието на битовата престъпност, предприемането на мерки за ограничаване на незаконната сеч и износа на дървесина, започналото поетапно разрушаване на незаконни постройки в циганското гето в Гърмен.
Има пример и в обратната посока. Отказът на ГЕРБ да направят необходими промени в Изборния кодекс наистина доведе до местни избори, които партии и анализатори оцениха като едни от най-манипулираните в най-новата ни история.

Остава още много работа за вършене и в енергетиката, където огромната задлъжнялост на НЕК продължава да цъка като бомба с часовников механизъм.
Но вече е ясно, че Патриотичният фронт е формация, която съдейства за решаване на проблемите в управлението на страната, а не е част от пейзажа или създател на изкуствени конфликти и проблеми.


Патриотите не подкрепиха новия държавен дълг
от 16 млрд. лева


Една от темите, предизвикали най-много полемики, дори скандали в Народното събрание през първата му сесия за годината, бе ратификацията на заема от 8 млрд. лева, за който настояваше министърът на финансите Владислав Горанов, подкрепян от ПГ на ГЕРБ.
На 22 февруари, с гласовете на ГЕРБ, Реформаторския блок, АБВ, ДПС и Български демократичен център ратификацията за нов държавен дълг от 8 млрд. евро бе одобрена от парламента.

Парадоксалното бе, че в рамките на това заседание на парламента ПГ на АБВ, БДЦ и ДПС промениха първоначално обявените си позиции срещу ратификацията на договора и го подкрепиха в пленарна зала. Това предизвика една доста театрална оставка от страна на лидера на АБВ Георги Първанов, заради това, че парламентарната група не е спазила съгласуваната по-рано и огласена позиция да не се подкрепя новия заем. Така или иначе, Първанов продължава да е начело на АБВ и до ден днешен.

Този заем наистина предизвика много спорове в парламента, а някои депутати – най-вече от БСП-Лява България – дори обявиха действията по емитирането на заема за противоконституционни. Най-яростен защитник на ратифицирането на заема бе председателката на комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова.
В дните преди гласуването тя твърдеше, че ако не се изтегли този външен дълг,  става страшно: България трябва да спре плащанията си към кредиторите.  Депутатката от ГЕРБ допълни, че за трите години - 2015-а, 2016-а и 2017-а - падежите на старите задължения са в порядъка на 12 млрд. лева, т. е. от тези 8 млрд. евро нов дълг 6 млрд. евро ще отидат именно за рефинансиране на стари задължения.

Малко по-рано – на 19 февруари, депутатите от пет парламентарни групи - на ГЕРБ, РБ, ПФ, БДЦ и АБВ - подкрепиха отлагането на гласуването на спорната ратификация за нов външен заем от 16 млрд. лева. Процедурното предложение за този мораториум бе направено от съпредседателя на ПГ на Патриотичния фронт Валери Симеонов, който предложи да се спре с първосигналното тълкуване на проекта и да се изчакат становищата на експертите.

Предложението на Валери Симеонов бе прието със 115 гласа „за”, 59 „против” и двама въздържали се. Против гласуваха от БСП, ДПС, един депутат от БДЦ и един независим депутат.
Както е известно, парламентарната група на ПФ докрай остана резервирана към това шоково нарастване на външната задлъжнялост, но заемът мина с формирането на временна коалиция по интереси между ГЕРБ, АБВ и ДПС.


В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки