Обратна връзка


18 Декември 2015, Петък


Г-н Москoв, слезте от Мерцедеса си и елате сред хората



Уважаеми г-н министър на здравеопазването,
Приветствам Вашите усилия за провеждане на поредната здравна реформа и се надявам тя да бъде успешно осъществена. Искам обаче да споделя някои мои съмнения, че това ще се случи.
Известно е, че България е на едно от първите места в Европа по броя на засегнатите от тежки, нелечими заболявания и съответно - с най-голяма смъртност. Веднага изниква въпросът: кои са причините за тези лоши резултати?
По-важните причини безспорно са социално-битовите усповия, трудовите условия, храненето, профилактиката на болестите и здравеопазването на хората в нашата страна.

Известно ли ви е, г-н Москов, колко домакинства, особено в малките населени места, са без бани, без тоалетни с течаща вода и без канализация? В нашата община Долна митрополия от 16 селища, канализация има само в два града.
Знаете ли при какви условия в селските дворове се отглеждат домашните животни за месо и млечни продукти? Хигиената на обществените места е лоша - околностите на селата са превърнати в сметища. Но друг избор на простосмъртните не се предоставя.

Сигурно не сте и чували, че по работните места в тази държава масово не се спазват елементрни изисквания за охрана на труда. В резултат на това четем непрекъснато по вестниците за злополуки с осакатяване и смъртни случаи на хора или пък за безвъзвратно увредени от професионални заболявания. И всичко това, за да се правят икономии от страна на работодателите. Които, стане ли инцидент, винаги се оказват невинни, а цялата отговорност я понася пострадалият работник. И, понеже е „виновен“, същата тази държава му отказва средства за лечение или обезщетение за нетрудоспособност.

Знаете ли, че ядем плодове и зеленчуци, третирани с различни пестициди. Използваме месо и млечни продукти от животни, хранени с ГМО фуражи. Фабрично приготвените закуски и сладкиши са пълни с Е-та (консерванти, оцветители, подсладители, овкусители и прочие). Тъпчем се с вредни храни, защото цените на другите, които вие слагате на трапезата си, не са по джоба ни.
И на фона на всичко това, каква здравна профилактика ни предлагате ви, г-н министър? Никаква!

Здравеопазването ни не е ефективно, въпреки проведените до сега реформи. След като лекарите станаха Еднолични тарговци, а здравните заведения - Търговски дружества, здравето на хората стана стока! За да оцелее в условията на пазарното стопанство, всеки търговец трябва да печели повече, за да може, след като си плати данъците, да инвестира в подобряване на своята дейност и да му останат пари да живее. Личните лекари (Еднолични търговци) са принудени да отварят кабинети в по две-три села, да работят по 12-13 часа на ден, да пътуват от място на място.

Превърнали са в подвижни аптеки собствените си автомобили, возят кашони с лекарства, защото в малките села не се откриват магазини за медикаменти, поради ниския оборот. Представете си как се лекуват стотиците болни хора, чакащи пред един такъв лекарски кабинет! Пациентите влизат по двама-трима, и докато примерно лекарят мери кръвното налягане на единия болен, другият се съблича за преглед - като на конвейер.

Да, здравно осигурените пациенти постигат известно лечение, но хората без здравни осигуровки и пенсионерите с малки пенсии не могат да плащат за частни прегледи и като се разболеят - умират самотни!
Надявам се г-н Министър, че изложените от мен мисли и поставените въпроси ще Ви бъдат полезни при провеждането на здравната реформа. Но преди всичко – не забравяйте, че тази реформа е за нас, данъкоплатците. Затова първо слезте от Мерцедеса си поне за ден и се огледайте, вижте как живеят простосмъртните поданици на тази държава и тогава реформирайте здравната система!

  
С уважение: инж. Тодор Хаджиев,
с. Байкал


В категории: Горещи новини , Трибуна

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки