Бабини рецепти срещу неприятна миризма на краката


17 Декември 2015, Четвъртък


Неприятната миризма на краката е всъщност състоянието бромхидроза. В общия случай то се получава, когато краката се запарват и потта не се изпарява


заради чорапи и обувки, произведени от изкуствени материали. Така бактерии, които принципно живеят в тялото, започват да се размножават и хранейки се от потта и мъртвите кожни клетки, започват да издават силна неприятна миризма.
В някои случаи обаче бромхидрозата може да е индикатор за чернодробни увреждания, бъбречни и генетични заболявания. Получава се и при прекомерната консумация на чесън, при приема на някои медикаменти, както и при токсично въздействие върху организма.
Ето и някои съвети от областта на народната медицина как досадното зловоние може да бъде премахнато.

Рецепта 1:  Содата за хляб неутрализира pH на потта и унищожава бактериите. Разтварят се 3-4 с.л. сода в леген с вода – около 5 л. В нея краката се киснат около 15 мин. всяка вечер. За неутрализиране миризмата на обувките те също се поръсват със сода.

Рецепта 2: Лавандулово масло – то не само мирише на хубаво, но и убива бактериите. Слагат се няколко капки от него в топла вода. Краката се киснат 15 мин. вечер в продължение на една седмица.

Рецепта 3: Черният чай съдържа таниева киселина, която убива бактериите и миризмите. Той затваря порите на краката, намалявайки количеството пот, от която се хранят бактериите. Сваряват се две пакетчета чай и течността се добавя в леген с хладка вода. Краката се киснат около 15 мин. и ефектът е мигновен.

Рецепта 4: Оцетът намалява киселинноста на средата, в която растат бактериите, и също спира размножаването им. Смесват се половин чаша оцет с осем водни чаши топла вода. В течността се киснат краката 15 мин., след което се изплакват добре.

Рецепта 5: Бораксът е дезинфектант, който убива бактериите и същевременно унищожава миризмата. Смесва се по половин чаша боракс и оцет с още толкова вода. С течността се напръскват обувките – вътре и вън, и се оставят да изсъхнат.

Рецепта 6: Билковите чайове също имат антибактериални свойства. Поставя се малко от билките в обувките. Те абсорбират миризмата. Може и да се киснат краката в топъл билков чай за трайно премахване на неприятния мириз. Изпиването на чаша такъв чай преди лягане пък прочиства тялото отвътре и спомага за премахването на миризми от него.

Рецепта 7: Джинджифилът премахва токсините и редуцира миризмата на пот. Сваряват се и се правят на каша няколко корена. Краката се намазват с нея и така се престоява около 15 мин. Може да се повтори след две седмици.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки