Пъстра палитра с новини от света


Пъстра палитра  с новини от света
11 Декември 2015, Петък


Информационния поток разнообразяват нов динозавър и смело изказване на ексцентричен милиардер


Австралийски учени представиха кунбарзавъра

Австралийски учени представиха на света „най-новия“ динозавър. Нов, разбира се, е условно казано, тъй като все пак се отнася за вид, който е измрял преди повече от 65 милиона години. Останки от гигантския гущер са били намерени още през 1989 г., но едва сега е осъществена  тяхната класификация, съобщава сайтът на Университета в Куинсланд, където се е провело проучването им. Динозавърът е назован „кунбарзавър“, като името му произлиза от дума, която на езика на австралийските аборигени означава „щит“, тъй като кожата на мастодонта е била покрита с вкостенени люспи. Освен това, той е притежавал клюн, подобен на папагалския, както и вътрешно ухо, което по устройството си е сходно с това на костенурките.

Доскоро кунбарзавърът е бил отнасян към друго известно семейство от обитателите на планетата по времето на „Джурасик парк“.
Аспирантката на биологичния факултет на вуза в Куинсланд Люси Лихи разказва, че останките на древния гущер представляват най-пълният скелет на динозавър, намиран в Австралия, и е най-големият от всички запазени „туловища“ от групата на анкилозаврите. Това са четириноги растителноядни мастодонти, близкородствени на стегозаврите. Когато през 1990 г. учените започнали да изучават намерените тленни останки от кунбарзавъра, те ги отнесли към рода минми, но по-късно изследванията показали, че притежателят им и себеподобните му могат да бъдат определени като самостоятелен вид.


Наводнение затвори зоопарка в Маями 

Зоологическата градина в Маями бе принудена на 5 декември да затвори врати заради проливни дъждове. Първоначално се предполагаше, че експозицията ще остане под ключ само три дни и ще бъде отворена във вторник, но прогнозите за времето предвиждат дъждовете да продължат и занапред.

По думите на прессекретаря на зоопарка Рон Мегил, администрацията е взела решението да прекрати достъпа на посетителите, след като наводнението потопи пътя към основните експозиции. „Никога не съм виждал нещо подобно, а аз работя тук вече 36 години. Дъждът просто не престава“ – споделя той. Мнението му е, че само чудо би помогнало в близките дни да може да се просушат оградните ровове, отделящи животните от зрителите.

Зоопаркът заема площ от 300 хектара в южната част на щата Флорида и приютява повече от 3000 животни. Голяма част от тях са в безопасност, тъй като обитават по-големите височини в  местността. Но тези участъци, които са разположени край пътеките, до които имат достъп посетителите, практически са под водата, което създава опасност за населяващите зоологическата градина представители на фауната, които може да се удавят. 
По думите на Мегил, нивото на водата е толкова високо, че между пейките и дърветата плува риба от съседното езеро.


Доналд Тръмп си навлече гнева на ислямистите

Неотдавна се вдигна доста шум покрай заявлението на кандидата за американски президент Доналд Тръмп, че Мексико изпраща в САЩ „престъпници“ и „насилници“. Тогава думите му бяха приети като оскърбителни за мексиканските имигранти. Тези дни ексцентричният милиардер отново стана център на новинарските емисии, след като предложи да бъде забранено влизането в Съединените щати на всички мюсюлмани.

Според него, ненавистта на адептите на исляма към американците е достигнала опасни граници, имайки предвид терористичните атаки в Сан Бернадино, където на 2 декември трима екстремисти разстреляха 14 невинни граждани. Нападателите се оказаха радикални ислямисти, а отговорността за терористичния акт пое „Ислямска държава“.

Но инициативата на Тръмп вместо одобрение предизвика недоволство в Белия дом. Оттам дори настояват републиканската партия, чиято номинация за президент е той, да оттегли кандидатурата му от предизборната надпревара. По „съвет“ на прессекретаря на президентската администрация Джош Ърнест, другите претенденти на републикаците за поста на държавен глава не трябва да подкрепят милиардера, в случай че победи на първичните избори. 

Изказването на Тръмп имаше отзвук и в Канада, където прозвучаха призиви да се преименуват зданията, които носят неговото име. Припомняме, че в „Кулите Тръмп“ (Trump tower), които са разположени в деловите центрове на Торонто и Ванкувър, се намират скъпи хотели и елитни жилища.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки